Medicamentele psihotrope (care conțin substanțe psihoactive) au acțiune asupra psihicului și sunt capabile să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul unei persoane, dacă sunt luate pe termen lung, fără indicația medicului specialist. Medicamentele din această categorie pot provoca dependență dacă nu sunt adminstrate în urma unui plan medical corect.
Există medicamente psihotrope care se recomandă în mod legal, în funcție de situație, doar de către medicul psihiatru, tratamentul fiind atent urmărit de specialist. În caz contrar, orice formă de abuz de medicamente, fără îndrumarea medicului, poate afecta creierul, funcțiile cerebrale și chiar poate genera probleme de comportament și dependență psihică.
Abuzul de medicamente reprezintă utlizarea/administrarea oricărui medicament, fără indicația unui medic specialist, în cantități mari sau pe perioade lungi de timp.
Dependența fizică este tradusă prin momentul în care o persoană simte nevoia să ia un medicament pentru a obține o stare de plăcere ori pentru a ameliora o tensiune/durere/anxietate și pentru a evita disconfortul fizic.
Dependența psihică de o substanță din compoziția unui medicament poate genera tulburări de comportament.
Ce sunt medicamentele care conțin substanțe psihoactive
“Medicamentele care conțin substanțe psihotrope (psihoactive) care pot să producă dependență sunt, în special cele din clasa Benzodiazepine. Sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni medicale precum: crize epileptice, fobii, în anumite situații de stres, anxietate, depresie, atacuri de panică, dependență de alcool etc.
Se prescriu doar cu rețetă, cu acordul medicului specialist psihiatru, în perioade scurte de timp, de preferabil să nu depășească 4 maxim 6 săptămâni (depinde de fiecare caz în parte). Utilizate pe termen lung, la nivel cerebral, medicamentele psihotrope pot crea o dependență.
Dozele de medicamente recomandate trebuie să fie minime, altfel se poate crea această stare de dependență, corpul tolerează deja substanța și cere mai mult. Ulterior, pot apărea stările denumite sevraj, care se caracterizează prin stare generalizată de rău, tremur, pierdere de atenție, concentrare sau memorie, chiar și atacuri de panică.
Benzodiazepinele, luate în doze mari și în tratamente de lungă durată, pot afecta capacitatea de memorare, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, care se confruntă deja cu tulburări de memorie sau alte afecțiuni. Consumul de medicamente psihoactive poate afecta capacitatea de concentrare și pot exista tulburări comportamentale (chiar și demența).
Medicamentele care conțin o cantitate mare de codeină, dar și cele din clasa antidepresivelor pot afecta capacitatea de reacție sau de concentrare.
Tocmai din acest motiv, medicamentele au menționat în prospect, au și un semn specific pe ambalaj, un triunghi, dacă pot fi consumate și ulterior te poți urca la volan. Da, aceste substanțe pot fi depistate la testele rapide din trafic și pot exista pericole în ceea ce privește șofatul ”, a declarat pentru Digi24 Maria Roman, Medic Primar Psihiatru, specialist in terapie transcraniană.
Oamenii trebuie să știe, inclusiv pe prospect este menționată această informație importantă, că antidepresivele, luate în doze mari, pot avea risc de sinucidere
„Cum putem explica asta, de exemplu, sunt persoane depresive, cu o stare generală de rău, care nu reușesc ori nu doresc să găsească nicio cale spre vindecare și care, din frica de acționa într-un fel anume, apelează la un tratament psihiatric pentru depresie cu medicamente anxiolitice. Mai exact, un tratament care inhibă anxietatea, deoarece acționează asupra serotoniei din creier. Odată urmat un tratament, pacientul nevindecat, încă depresiv (care nu a urmat corect o schemă de tratament, impusă de medic, deoarece depresia este o boală) își poate învinge frica și poate face un gest ce poate fi fatal. Au existat cazuri de suicid din cauza depresiei”, a mai precizat medicul Maria Roman.
Cum poate fi explicată dependența de un medicament care are în compoziție substanțe psihotrope
„Există două elemente în comun în ceea ce privește dependența, respectiv toleranță și sevraj. Dependența de un medicament, mai bine zis de substanțele din compoziție, poate fi definită prin toleranță sau, cum corpul se obișnuiește treptat cu substanța și, pentru a obține același efect dorit (de ameliorare a unei stări), are nevoie de o doză mai mare. În momentul în care o persoană decide să nu mai urmeze tratamentul medicamentos și oprește brusc schema recomandată inițial, fără să fie ghidat de un medic, atunci apare sevrajul”, a transmis pentru Digi24 Radu Florescu, Medic Primar Psihiatru.
Există substanțe din compoziția unor medicamente care pot provoca dependența, când vorbim de un pacient, dacă:
- Schema de tratament nu este una recomandată de medicul psihiatru/medic specialist autorizat;
- Dacă medicamentele sunt din clasa benzodiazepinelor (se iau pe termen lung, fără analiză medicală etc) precum:
„Medicamente anxiolitice recomandate în tratamentul anxietății, tulburărilor anxios-depresive, în cazul tulburărilor nevrotice sau psihotice, crize de anxietate, medicamente utilizat pentru tratarea unor forme de epilepsie. Sunt medicamente despre care mulți auzim des, nu mai sunt o noutate, însă este important de menționat faptul că acestea nu constituie tratamentul principal pentru tratarea unei afecțiuni, ci doar un adjuvant cu rol secund, care pot avea efect imediat.
Toate aceste medicamente se procură doar cu recomandare și pe baza unei rețete medicale. Medicul trebuie să ghideze orice acțiune a pacientului, astfel încât acesta să urmeze o perioadă cât mai scurtă planul de tratament cu medicamente care conțin substanțe psihoactive”, a mai precizat medicul Psihiatru Radu Florescu.
Există oameni care se confruntă cu dependeța de medicamente Benziodiazepine?
„Toate medicamentele din clasa Benzodiazepine, care pot crea dependență, sunt recomandate pe o perioadă scurtă de timp, este menționat și pe prospect acest aspect, însă, da, sunt oameni care abuzează de acest tip de medicamente. Astfel că, urmează tratamentul mai mult timp decât este specificat în planul medical oferit de specialistul psihiatru. În aceste cazuri, probabilitatea ca un pacient să dobândească toleranță, și ulterior poate și dependență, la o substanță psihoactivă din compoziția medicamentului este ridicată”, spune medicul psihiatru.
Când vorbim de o dependență, indiferent că este vorba de o dependență de medicamente, de alcool sau de alte substanțe, comportamentul individului este modificat
„De la un punct, se poate spune că pacienții au nevoie de o substanță anume (și nu vorbim aici doar de substanțe ilegale) pentru a funcționa optim și atunci, acțiunea lor se învârte în jurul obținerii substanței/medicamentului.
Fiecare substanță în parte, din compoziția unui medicament, poate avea reacții diferite. Toate medicamentele de acest gen se eliberează în baza unor rețete medicale tocmai pentru a avea medicul control asupra administrării tratamentului și posibilelor reacții advrese, existând acest risc mare de abuz și dependență.
Anxietatea și depresia poate să apară la orice vârstă și, de mulți ani, și în România, ne confruntăm cu un număr mare de persoane care apelează la medicul specialist psihiatru pentru un tratament punctual. Este foarte important ca oamenii să se informeze și să ia în seamă orice stare psihică ori simptom pe care îl au.
În tratarea depresiei, spre exemplu, pacientul se implică și colaborează cu medicul într-o luptă (discuții, terapie, plan medicamentos etc) pe termen lung. Nu putem vorbi aici despre un tratament de o săptămână, ci de un plan atent analizat și urmărit de medic”, a mai precizat medicul psihiatru Florescu.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist psihiatru. Orice schemă sau recomandare de tratament trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.