Liderul PNL Nicolae Ciucă afirmă că decizia S&P de a reconfirma ratingul suveran al României este o ovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici. El cer Guvernului Ciolacu să depună la Comisia Europeană un plan fiscal-bugetar concret, care să includă creşterea investiţiilor din fonduri naţionale, reducerea cheltuielilor curente ale statului, continuarea absorbţiei fondurilor europene din PNRR şi Politica de Coeziune, ”aşa cum s-a realizat cu succes în 2022-2023”.
”Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat ratingul de ţară al României la BBB-/A3, o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi achitat la timp obligaţiile fiscale. Bonificaţia de 3% acordată de Guvern prin Ministerul Finanţelor şi pentru care Partidul Naţional Liberal a depus un amendament în Parlament în vederea creşterii acesteia la 5%. Este un gest de apreciere din partea statului pentru responsabilitatea voastră, a celor care muncesc şi îşi plătesc obligaţiile fiscale, iar asta ne ajută să menţinem echilibrul economic”, scrie Ciucă pe Facebook.
El cere Guvernului Ciolacu să depună la Comisia Europeană un plan fiscal concret.
”Însă, pentru a consolida aceste rezultate, îi cer Guvernului Ciolacu să depună la Comisia UE un plan fiscal-bugetar concret care să includă: creşterea investiţiilor din fonduri naţionale, alături de menţinerea celor din fonduri europene, cu alocări specifice pentru autorităţile locale; reducerea cheltuielilor curente ale statului pentru a ajusta deficitul bugetar; continuarea absorbţiei fondurilor europene din PNRR şi Politica de Coeziune, aşa cum s-a realizat cu succes în 2022-2023. Prin aceste măsuri şi prin contribuţia voastră putem asigura un viitor stabil şi prosper pentru România”, este mesajul liderului liberal.
Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilã ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, anunţă Ministerul Finanţelor, precizând că decizia este susţinutã de stocul moderat de datorie externã şi guvernamentalã şi de perspectivele solide de creştere ale ţãrii noastre, începând cu anul 2025.
”Este imperativ sã continuãm reformele, sã eficientizãm cheltuielile publice şi sã implementãm soluţii durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului”, apreciază ministrul Finanţelor Marcel Boloş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].