Canada a expulzat luni şase diplomaţi şi oficiali consulari indieni de top după o anchetă în cazul uciderii unui lider separatist sikh în Columbia Britanică, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Ottawa. India, la rândul său, a declarat că a ordonat expulzarea a şase diplomaţi canadieni de rang înalt şi şi-a retras emisarul din Canada, relatează Reuters.
Expulzările reprezintă o agravare majoră a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări din Commonwealth, care au fost deteriorate de când premierul canadian Justin Trudeau a declarat că are dovezi care leagă agenţii indieni de asasinarea liderului separatist sikh pe teritoriul canadian.
În iunie, Trudeau a spus că agenţi guvernamentali indieni sunt implicaţi în asasinarea liderului separatist sikh Hardeep Singh Nijjar în Columbia Britanică. India a negat îndelung acuzaţiile lui Trudeau. Luni, aceasta a respins demersul Canadei şi l-a acuzat pe Trudeau că urmăreşte o „agendă politică”.
Poliţia canadiană a declarat într-o conferinţă de presă anterioară că diplomaţii şi funcţionarii consulari indieni aflaţi la post în Canada profită de poziţiile lor oficiale pentru a se angaja în activităţi clandestine.
„Decizia de a expulza aceste persoane a fost luată cu mare consideraţie şi numai după ce poliţia a adunat dovezi ample, clare şi concrete care au identificat şase persoane ca persoane de interes în cazul Nijjar”, a declarat Ministerul canadian de Externe într-un comunicat.
Ministerul de Externe de la Ottawa a anunţat, totodată, că l-a convocat pe Înaltul Comisar interimar din India, Stewart Wheeler, în prezent diplomatul Canadei cu rangul cel mai înalt din India.
India, la rândul său, a anunţat că a cerut a şase diplomaţi canadieni să plece până sâmbătă. Ea a afirmat că expulzează diplomaţii deoarece nu are încredere că siguranţa lor poate fi garantată.
De asemenea, guvernul Indiei a decis să îl retragă pe Înaltul Comisar şi pe alţi diplomaţi şi oficiali vizaţi.
Poliţia canadiană deţine o „cantitate semnificativă de informaţii cu privire la amploarea şi profunzimea activităţii infracţionale orchestrate de agenţi ai guvernului indian, care ameninţă siguranţa şi securitatea canadienilor şi a persoanelor care locuiesc în Canada”, a declarat aceasta. Reprezentanţii legii spun că guvernul Indiei este implicat în omucideri şi extorcare şi a folosit crima organizată pentru a viza comunitatea sud-asiatică din Canada şi pentru a interfera în procesele democratice.
India a afirmat în repetate rânduri că Ottawa nu i-a împărtăşit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.
„Acest ultim demers urmează interacţiunilor care au fost din nou martore la afirmaţii fără fapte. Acest lucru lasă loc dubiilor că, sub pretextul unei investigaţii, există o strategie deliberată de defăimare a Indiei pentru câştiguri politice”, a declarat ministrul indian de externe.
ACUZAŢII SIMILARE ŞI ÎN SUA
Canada a retras peste 40 de diplomaţi din India în octombrie 2023, după ce New Delhi a cerut Canadei să îşi reducă prezenţa diplomatică.
„Am trecut de la o ruptură la o ruptură majoră în relaţia cu India”, a declarat Fen Osler Hampson, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Carleton din Ottawa. „Este greu de prevăzut în această conjunctură că o revenire la normalitate va avea loc în viitorul previzibil”, spune profesorul.
În iunie, o comisie de parlamentari canadieni a desemnat India şi China drept principalele ameninţări străine la adresa instituţiilor democratice, pe baza informaţiilor furnizate de agenţiile de informaţii.
Statele Unite au afirmat, de asemenea, că agenţi indieni au fost implicaţi într-o tentativă de asasinat împotriva unui alt lider separatist sikh în New York, anul trecut, şi au declarat că au pus sub acuzare un cetăţean indian care lucra la comanda unui oficial guvernamental indian care nu a fost numit.
India şi-a exprimat îngrijorarea după ce Statele Unite au ridicat problema, disociindu-se de complot, şi a lansat o anchetă.
Acuzaţiile de comploturi de asasinat împotriva liderilor separatişti sikh din Canada şi SUA au pus la încercare relaţiile acestora cu India, în timp ce încearcă să stabilească legături mai strânse cu această ţară pentru a contracara influenţa globală în creştere a Chinei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].