Electrica anunţă, joi, că obţine finanţare nerambursabilă în valoare de 3,4 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a dezvolta un proiect de stocare a energiei electrice în localitatea Fântânele, judeţul Mureş. Valoarea totală a proiectului este estimată la 21,8 milioane de euro.
”Electrica anunţă semnarea acordului pentru accesarea unei finanţări europene nerambursabile în valoare de aproximativ 3,4 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea unui proiect de stocare a energiei electrice în localitatea Fântânele, judeţul Mureş. Valoarea totală a proiectului este estimată la 21,8 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă aproximativ 20%”, anunţă compania.
Demersul, cu denumirea „Construire capacitate de stocare de energie electrică, instalaţii aferente, posturi de transformare şi staţia de transformare, reţele electrice interne, împrejmuire, branşamente, racorduri externe la SEN şi drumuri de acces”, vizează dezvoltarea unor unităţi de stocare a energiei electrice bazate pe tehnologia bateriilor, cu o capacitate totală de 69,93 MWh.
„Ne bucurăm să ne numărăm printre beneficiarii fondurilor PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziţiei energetice accelerate. Această realizare reprezintă un pas important în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiţii. Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, de la flexibilitatea şi stabilitatea reţelei, necesare integrării surselor de energie regenerabilă, la reducerea costurilor şi protejarea infrastructurii critice”, afirmă Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.
Acesta este al doilea proiect prin care Electrica accesează fonduri din PNRR, după ce, în octombrie 2023, a obţinut finanţare pentru proiectul fotovoltaic Satu Mare 2, dezvoltat de filiala sa, Sunwind Energy. Cu o capacitate instalată de aproximativ 27 MWp, proiectul este programat să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.
Electrica anunţă, de asemenea, preluarea a 20% din capitalul social al societăţii Crucea Power Park S.R.L., consolidându-şi astfel participaţia la 60%. Parcul eolian, cu o capacitate instalată de 132 MWp, se află în faza de obţinere a autorizaţiilor şi va integra o componentă de stocare a energiei electrice.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].