Preşedinta Georgiei a declarat, duminică, că nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din weekend, care, potrivit oficialilor electorali, au fost câştigate de partidul de guvernământ, adăugând că ţara a fost victima unei „operaţiuni speciale ruseşti”, menită să o îndepărteze de la drumul spre Europa, relatează AP.
Alături de liderii opoziţiei, preşedinta Salome Zourabichvili i-a îndemnat pe georgieni să se adune luni seara pe strada principală din Tbilisi pentru a protesta faţă de ceea ce ea a numit o „falsificare totală, un furt total al voturilor voastre”, ridicând perspectiva unor noi turbulenţe politice în naţiunea din Caucazul de Sud.
Ea a vorbit la o zi după alegerile care ar putea decide dacă Georgia îmbrăţişează Europa sau cade sub influenţa Rusiei.
„Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, deoarece reprezintă recunoaşterea intruziunii Rusiei aici, subordonarea Georgiei faţă de Rusia”, a declarat Zourabichvili.
Comisia Electorală Centrală a transmis, duminică, că partidul de guvernământ, Visul Georgian, a obţinut 54,8 % din voturile de sâmbătă.
Visul georgian a devenit din ce în ce mai autoritar în ultimul an, adoptând legi similare cu cele folosite de Rusia pentru a reprima discursul. Bruxelles-ul a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei la UE din cauza unei „legi privind influenţa străină ” de tip rusesc, adoptată în iunie. Mulţi georgieni au considerat votul de sâmbătă drept un referendum privind oportunitatea de a adera la Uniunea Europeană.
Campania electorală din această naţiune din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori, care se învecinează cu Rusia, a fost dominată de politica externă şi marcată de o luptă acerbă pentru voturi şi de acuzaţii privind o campanie de denigrare.
Zourabichvili a sugerat că în ţară au avut loc „alegeri ruseşti” şi a afirmat că „tehnologia a fost utilizată pentru a acoperi contrafacerea. Un astfel de lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”.
Observatorii electorali europeni au declarat că alegerile au avut loc într-un mediu „divizator”, marcat de intimidare şi cazuri de cumpărare de voturi, vot dublu şi violenţă fizică.
În timpul campaniei, Visul Georgian a folosit „o retorică antioccidentală şi ostilă … a promovat dezinformarea, manipulările şi teoriile conspiraţiei ruseşti”, a declarat Antonio López-Istúriz White, şeful delegaţiei de monitorizare a Parlamentului European. „Paradoxal, guvernul a susţinut în continuare că va continua integrarea europeană a Georgiei”, a adăugat el.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că a solicitat oficialilor georgieni să „investigheze rapid, transparent şi independent” neregulile electorale şi a cerut partidului de guvernământ să îşi demonstreze „angajamentul ferm” faţă de UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].