Afacerile cu vin sunt în creștere în România. Producția a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 5 ani. Iar cele mai bune vânzări le au vinurile spumante. Potrivit INS, preferatul a peste jumătate dintre români este, însă, vinul alb. O creștere se observă și în ceea ce privește interesul pentru vinurile bio.
„Întotdeauna se rotește sticla în jurul dopului și nu dopul. Deschiderea trebuie să se facă în silentium așa, în condiții de liniște, să nu se audă”
Cu o producție impresionantă de vin și anul acesta, viticultorii pregătesc deja terenul pentru 2025. În topul preferințelor sunt soiurile spumante, căutate nu doar la ocazii speciale.
„Românul a învățat să consume vinuri spumante, de la micul-dejun până la cină. Avantajul acestor vinuri este faptul că au cea mai generoasă plajă de asociere, adică le putem folosi și ca un vin de intrare”, spune Eugen Tăraș, reprezentantul unei crame.
Nici vinurile autohtone nu sunt lăsate deoparte. Cantitatea uriașă produsă anul trecut arată că românii s-au întors la vița românească.
„Dacă în trecut se consumau foarte multe importuri acum trendul este crescător pentru că și producătorii români încep să producă vinuri din ce în c emai bune și din ce în ce mai calitative”, e de părere Ștefan Stanciu, reprezentant cramă.
„România poate ieși pe piața modială doar cu soiuri autohtone, doar cu Fetească neagră, cu Negru de Drăgășani, cu Novac, cu Șarbă, cu Fetească regală, Feteacsă albă, deci cam acestea sunt soiurile care pot fi interesante pentru cineva care este din străinătate”, explică Zoltan Szoverdfi-Szep, organizator.
Potrivit INS, preferatul a peste jumătate dintre români este vinul alb.
„Se pune accent pe calitate, pe atenția la detalii și apar din ce în ce mai multe crame, poate mai mici, care își doresc să facă niște produse deosebite față de cantitatea mare de vin cu care suntem obișnuiți”, e de părere un tânăr.
”E foarte greu să răspund la această întrebare. Vinul meu preferat este vinul potrivit, cu oamenii potriviți, la ocazia potrivită”, declară o doamnă.
O creștere se observă și în ceea ce privește interesul pentru vinurile bio, cele fără alcool, dar și către cele comandate online și livrate la domiciliu.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia