În timp ce conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază de escaladare, discuțiile privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare în Ucraina au fost reactivate, a aflat Le Monde din surse concordante. Aceste discuții sunt sensibile, majoritatea fiind clasificate, dar au fost relansate în vederea unei posibile retrageri a sprijinului american pentru Kiev după ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la 20 ianuarie 2025.
Dezbaterea privind trimiterea de „trupe” în Ucraina, lansată cu mare fast de președintele francez Emmanuel Macron la o reuniune a aliaților Kievului la Paris în februarie, a stârnit o opoziție puternică din partea unor țări europene, în frunte cu Germania. Acest scenariu nu a fost însă îngropat. Potrivit informațiilor Le Monde, el a fost chiar reînviat în ultimele săptămâni, odată cu vizita în Franța a premierului britanic, Keir Starmer, în timpul ceremoniilor din 11 noiembrie.
„Sunt în curs discuții între Marea Britanie și Franța privind cooperarea în domeniul apărării, în special în vederea creării unui nucleu dur de aliați în Europa, axat pe Ucraina și securitatea europeană în sens larg”, a declarat pentru Le Monde o sursă militară britanică.
O sursă militară a spus că între Londra și Paris sunt în desfășurare negocieri privind cooperarea în domeniul apărării, în special cu scopul de a crea un nucleu solid de aliați în Europa, cu accent pe Ucraina și securitatea europeană.
În plus, Le Monde amintește că săptămâna trecută, într-un interviu acordat BBC, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Noel Barrault, le-a cerut partenerilor occidentali „să nu stabilească sau să exprime linii roșii” în sprijinul lor pentru Ucraina. Totodată, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea de a trimite trupe occidentale în țară, el a spus: „Nu excludem nicio variantă”.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a arătat la o ședința de informare că țări terțe și-ar putea implică armata în războiul din Ucraina, având în vedere prezența soldaților nord-coreeni în zona ostilităților.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, consideră că ajutorul trimis Rusiei de către Coreea de Nord necesită o acțiune mai decisivă din partea partenerilor Ucrainei.
Editor : Marina Constantinoiu