Mike Waltz, viitorul consilier pentru securitate națională al președintelui ales al SUA, Donald Trump, a analizat în ultimele zile mai multe propuneri privind încetarea războiului din Ucraina, scrie CNN.
CNN face referire la două surse familiarizate cu subiectul. Ele au declarat că, deși detaliile strategiei sunt încă în curs de elaborare, este probabil ca oficialii lui Trump să facă presiuni pentru o încetare imediată a focului pentru a îngheța temporar conflictul în timp ce ambele părți se angajează în discuții.
Este de așteptat ca reprezentanții administrației Trump să pledeze, de asemenea, pentru ca aliații europeni și NATO să preia o parte mai mare din povara financiară a susținerii Ucrainei.
Mai multe variante
Waltz ia în considerare mai multe idei, inclusiv una din partea generalului Keith Kellogg, care a fost numit recent de Trump trimis special pentru Rusia și Ucraina.
Propunerea lui Kellogg sugerează că, astfel, continuarea asistenței militare americane pentru Ucraina va fi condiționată de implicarea Kievului în discuții de pace cu Rusia și de „o politică oficială a SUA de a căuta o încetare a focului și o soluționare negociată a conflictului din Ucraina”. Între timp, aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO ar fi „amânate” pentru o perioadă prelungită.
Waltz a analizat, de asemenea, o propunere separată susținută de Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania, care și-a exprimat sprijinul pentru crearea de „regiuni autonome” în cadrul Ucrainei, deși nu a oferit detalii.
O altă idee luată în considerare este de a permite Rusiei să păstreze teritoriile pe care le controlează în prezent în schimbul aderării Ucrainei la NATO. Cu toate acestea, sursele au precizat că puțini din cercul lui Trump pledează pentru aderarea Ucrainei la NATO în viitorul apropiat.
Ucraina s-a numărat printre problemele pe care Waltz le-a discutat săptămâna trecută cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden.
Între timp, sursele avertizează că este încă prea devreme pentru a determina cum va arăta strategia finală a echipei lui Trump.
Trump însuși și-a schimbat constant poziția și tacticile de transmitere a mesajelor, în special în ceea ce privește problemele de politică externă, ceea ce înseamnă că procesul de planificare pentru Ucraina va rămâne probabil instabil.
Citește și
Este puțin probabil ca Biden să poată acorda Ucrainei tot ajutorul planificat, de miliarde de dolari, crede The Wall Street Journal
Alte opțiuni
Persoanele numite de Trump în domeniul securității naționale au declarat public că președintele nou ales ia în considerare mai multe opțiuni, inclusiv cele care contrazic opiniile sale anterioare.
Sebastian Gorka, care a fost numit recent de Trump unul dintre principalii adjuncți ai lui Waltz, l-a numit recent pe Vladimir Putin „bătăuș” și a declarat că noua administrație ar putea crește asistența militară a SUA pentru Ucraina dincolo de nivelul actual de sprijin pentru a obține un sfârșit rapid al războiului.
Între timp, oficiali de rang înalt din echipa lui Trump se așteaptă ca noul președinte să adopte o poziție la fel de dură față de Ucraina și ar putea amenința cu întreruperea asistenței.
Editor : S.S.