Curtea Constituțională a decis vineri, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR. Guvernul va stabili o nouă dată pentru prezidențiale. Decizia CCR a fost luată în timp ce votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se confruntau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, era în desfășurare în diaspora. Anunțul, fără precedent, a venit la două zile după desecretizarea documentelor CSAT, ceea ce a scos la iveală o operațiune pregătită în favoarea lui Călin Georgescu de către Rusia.
CCR a publicat motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale
ACTUALIZARE 22.08: CCR a publicat, vineri seară, motivarea deciziei de a anula alegerile prezidențiale și de a relua procesul electoral.
CCR afirmă că după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, Curtea a luat act de conținutul lor și a constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”. Mai multe detalii și documentul, disponibile aici
Călin Georgescu: „Lucrurile nu vor rămâne așa”
ACTUALIZARE 21.15: Călin Georgescu a acuzat statul român „că a călcat democrația în picioare”.
„Decizia Curţii Constituţionale de astăzi reprezintă mai mult decât o controversă juridică. Este, practic, o lovitură de stat oficializată. Statul de drept este în comă indusă, iar justiţia subordonată ordinelor politice ş-ia pierdut, practic, esenţa, ea nu mai este justiţie, ci este la ordin. Într-o astfel de stare nu mai este dreptate, ci practic vorbim despre un simulacru care trădează principiile democraţiei, democraţia nu este negociabilă”, a afirmat Călin Georgescu.
Declarațiile lui Klaus Iohannis
ACTUALIZARE 19.10: Klaus Iohannis a afirmat că decizia Curții a fost luată după ce documentele analizate în ședința CSAT au arătat că un stat extern s-a implicat și a influențat procesul electoral, în favoarea lui Călin Georgescu.
El a explicat apoi ce va urma acestei decizii: după validarea parlamentarelor, va fi convocat noul Parlament și vor fi și consultări cu partidele, în urma cărora se va constitui noul Guvern, care va stabili datele la care se vor desfășura noile alegeri prezidențiale. El va rămâne în funcție „până la depunerea jurământului de președinte nou ales”.
Citește tot ce a spus președintele Iohannis despre decizia CCR.
Ludovic Orban: „Decizia are caracterul unei lovituri de stat”
ACTUALIZARE 19.30 Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susține că CCR a distrus democraţia din România, iar decizia are caracterul unei lovituri de stat.
„CCR a distrus democraţia din România! 9 indivizi care ocupă vremelnic funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale au anulat complet abuziv actul de voinţă al cetăţenilor români, care şi-au exprimat opţiunile prin votul acordat candidaţilor în turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Culmea, aceeaşi Curte Constituţională care validase luni turul 1. După ce a dispus în primă fază renumărarea voturilor, validarea fiind decisă înainte de finalizarea procesului de renumărare”, a scris Orban într-o postare.
El arată că, ”în baza acestui precedent, putem să ne aşteptăm ca orice alegere făcută de cetăţenii români să fie anulată, adică putem să ajungem în situaţia în care CCR nu va mai pofti să se aleagă vreun preşedinte în România”.
Socialiștii europeni salută decizia CCR
ACTUALIZARE 19.25 Partidul Socialiștilor Europeni a salutat, într-un mesaj pe Facebook, decizia CCR. „Curtea a decis în favoarea unui proces democratic, ce trebuie să fie apărat de influențele exterioare țării”, scrie în mesajul PES.
Alegerile din diaspora, oprite la trei ore de la decizia CCR
ACTUALIZARE 18.10 Biroul Electoral Central a oprit în mod oficial turul II al alegerilor prezidențiale, în diaspora, la trei ore după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Circa 53.000 de români votaseră deja până la momentul deciziei BEC.
Kelemen Hunor exclude prelungirea mandatului lui Iohannis în caz de stare de urgenţă
ACTUALIZARE 18.10 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, exclude aplicarea alineatului 3 al articolului 83 din Constituţia României, care prevede că mandatul preşedintelui Klaus Iohannis ar putea fi prelungit prin lege organică în caz de stare de urgenţă.
„Constituţia scrie că mandatul preşedintelui este de cinci ani. Asta înseamnă că expiră mandatul preşedintelui Iohannis pe 21 decembrie. Următorul articol scrie aşa: „Mandatul preşedintelui se termină în momentul în care noul preşedinte depune jurământul”. Aici se bat cap în cap cele două alineate din Constituţie. Şi al treilea alineat spune că se poate prelungi mandatul preşedintelui în caz de război, în caz de stare de urgenţă. Deci eu cred că nici măcar nu trebuie să ne gândim la al treilea alineat”, a declarat Kelemen Hunor.
Citește mesajul complet al liderului UDRM.
Ciucă: „Să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate”
ACTUALIZARE 16.51 Fost președinte al PNL și candidat liberal la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a transmis pe Facebook un mesaj în care îndeamnă la calm și maturitate și la punerea în prim-plan a interesului țării, după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.
Totodată, fostul președinte PNL susține „toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect”.
Citește tot mesajul transmis de fostul candidat din partea PNL la alegerile prezidențiale.
Reacții în presa internațională după decizia CCR
ACTUALIZARE 16:35 Presa internaţională a tratat în regim de „breaking news”, vineri, ştirea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate de Curtea Constituţională.
Cotidianul britanic The Guardian relatează în regim de ştire care se va actualiza pe parcurs, despre decizia CCR, arătând că hotărârea urmează dezvăluirii unor informaţii declasificate care susţin că Rusia a desfăşurat o campanie online pentru a promova un outsider politic de extremă dreapta.
Detalii: România, în atenția presei internaționale. Ce au scris principalele publicații internaționale
Klaus Iohannis face declarații de presă la ora 19:00
ACTUALIZARE 16:28 Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă, la ora 19.00, a anunțat Administrația Prezidențială.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis vor fi transmise livetext de Digi24.ro și în direct de Digi24.
Un fost judecător CCR explică ce va urma după anularea alegerilor
ACTUALIZARE 16:27 Petre Lăzăroiu, fost membru CCR a declarat, după decizia Curţii Constituţionale de anulare a întregului proces electoral privind alegerea preşedintelui României, că în primul rând Guvernul trebuie să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui.
Citește mai mult AICI
Ședință BEC pentru oprirea votului în Diaspora
ACTUALIZARE 16:23 Biroul Electoral Central se reunește la ora 17:00 pentru oprirea votului în Disapora, care era în plină desfășurare în momentul în care CCR a anunțat că procesul electoral va fi reluat de la zero. Până la anunțarea deciziei CCR, peste 30.000 de români își exprimaseră opțiunea.
George Simion le cere susținătorilor săi să nu iasă în stradă
ACTUALIZARE 16:18 George Simion a făcut „un apel la calm” și le-a transmis susținătorilor să nu iasă în stradă, deși, inițial, a transmis că decizia CCR reprezintă „o lovitură de stat”.
„RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”, a fost primul mesaj transmis de George Simion, printr-o postare pe Facebook.
Creșteri pe bursă după anunțul CCR
ACTUALIZARE 16:16 Bursa de Valori Bucureşti (BVB) consemna creşteri de peste 3% pe indicii principali după decizia CCR de a anula alegerile prezidenţiale.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 3,63%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna un avans de 3,62%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în creştere cu 3,54%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 3,69%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un avans de 2,35%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra o apreciere de 3,51%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe plus cu 3,89%.
Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”
ACTUALIZARE 15:52 Elena Lasconi a transmis că statul român „a călcat în picioare democrația” că ar fi trebuit să „mergem mai departe cu votul”. Ea a catalogat decizia CCR drept „ilegală, imorală” și care „zdrobește esența democrației”.
„Este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, adevărul, poporul român și legea vor prevala. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul, să respectăm dorința poporului român”, a transmis Elena Lasconi, la scurt timp după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ciolacu: „Singura soluție corectă după desecretizarea documentelor CSAT”
ACTUALIZARE 15:42 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este „corectă”, pentru că votul românilor în primul tur „a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei”.
„Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei.
Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării”, a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Potrivit CCR, guvernul va stabili o nouă dată pentru alegerile prezidențiale, iar întregul proces electoral va fi reluat, începând cu înscrierea și validarea candidaturilor.
„În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024.
Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.”, transmite Curtea Constituțională.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României.
Judecătorii Curții Constituționale au luat decizia după ce s-au reunit de urgență vineri, pentru consultări, în contextul în care la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.
Cererile au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării.
Concret, raportul desecretizat de CSAT arată faptul că finanţarea campaniei lui Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Citește și: Anchete după desecretizarea documentelor CSAT. Procurorii vorbesc despre un tipar pe care nu l-au mai întâlnit până acum
Editor : C.L.B.