Vicepreședintele Consiliului de miniștri al Italiei, Antonio Tajani, s-a arătat îngrijorat, vineri seară, față de „informațiile privind activitățile hibride rusești menite să influențeze votul din România”. La rândul său, ministrul de externe al Poloniei a salutat „faptul că democrația a prevalat”. Și Franța a dat un mesaj de îngrijoare legat de interferența rusă în alegeri. Mesajele vin după anularea alegerilor prezidențiale din România, în urma deciziei de vineri a CCR.
ACTUALIZARE 23.50 Purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Europa şi Afaceri externe al Franței a declarat că Parisul urmărește cu atenție desfășurarea procesului electoral din România și este îngrijorat de îngerința rusă, prin intermediul TikTok, în procesul electoral.
„Franța urmărește cu mare atenție desfășurarea procesului electoral din România, un partener strategic important în cadrul UE și NATO, și o națiune prietenă. În acest context, exprimăm îngrijorarea noastră profundă în urma publicării de către Administrația Prezidențială a unor documente declasificate care menționează – arată ingerințe din partea Rusiei, în special prin rețeaua TikTok, care au vizat alterarea integrității procesului electoral aflat în desfășurare”, a scris pe X Ministerul pentru Europa francez.
„Franța salută măsurile anunțate de Comisia Europeană în cadrul regulamentului privind serviciile digitale. Franţa face apel la mobilizarea tuturor instrumentelor necesare pentru a consolida transparența platformei TikTok și pentru a preveni riscurile sistemice ce vizează procesul electoral atât din România, cât și din toate statele membre UE. Autoritățile franceze competente rămân la dispoziția instituțiilor europene și a autorităților române – sunt alături de instituțiile europene și a autorităților române pentru a contribui la analiza și gestiunea situației pe rețelele sociale implicate”, mai scrie în declarația amintită.
ACTUALIZARE 23.00 Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a scris salutat, într-un mesaj publicat pe X, „soluția în conformitate cu Constituția României și că democrația a prevalat”.
„Salutăm faptul că a fost găsită o soluție în conformitate cu Constituția României și că democrația a prevalat. Alegerile libere și corecte, fără interferențe străine, sunt un drept inalienabil al tuturor cetățenilor din țările democratice.
Polonia va continua să colaboreze cu România ca stat membru de încredere al UE și aliat NATO pentru a proteja securitatea ambelor noastre țări și a cetățenilor noștri”, a scris pe X ministrul de externe polonez.
Știrea inițială. Reacția Italiei: „Sunt foarte îngrijorat de rapoartele privind activitățile hibride rusești menite să influențeze votul din România. Italia, și în calitate de deținător al Președinției G7, se află în prima linie în ceea ce privește protejarea democrației și a proceselor electorale. Continuăm să colaborăm cu partenerii noștri din UE pentru a apăra valorile comune”, a scris Antonio Tajani.
Curtea Constituțională a României a decis vineri, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR. Guvernul va stabili o nouă dată pentru prezidențiale. Decizia CCR a fost luată în timp ce votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se confruntau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, era în desfășurare în diaspora. Anunțul, fără precedent, a venit la două zile după desecretizarea documentelor CSAT, ceea ce a scos la iveală o operațiune pregătită în favoarea lui Călin Georgescu de către Rusia.
Editor : B.E.