Raiduri aeriene au vizat locuri din toată Siria, în contextul în care actorii regionali din Orientul Mijlociu luptă să-și apere interesele în țară după prăbușirea neașteptată a președintelui său, Bashar al-Assad, care a fugit la Moscova, potrivit The Guardian.
Pe măsură ce rebelii conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au eliberat prizonierii regimului, inclusiv din renumita închisoare Sednaya – adesea denumită „abatorul uman” – Israelul, Turcia și SUA au desfășurat acțiuni militare și foștii susținători ai lui Assad din Rusia și Iran s-au angajat, de asemenea, în eforturile de a forma o viitoare Sirie.
În condițiile în care evenimentele se mișcă într-un ritm amețitor, rebelii care l-au răsturnat pe Assad au anunțat pe Telegram că acordă o amnistie generală pentru militarii regimului. Fostul premier sirian Mohammed al-Jalali a declarat pentru televiziunea al-Arabiya că a acceptat să predea puterea „guvernului rebel de salvare”.
SUA au vizat guparea Stat Islamic, Turcia a atacat forțele kurde
SUA au lovit ținte asociate cu gruparea Stat Islamic (SI) în centrul Siriei, în timp ce Turcia a atacat forțele kurde susținute de SUA. Un acord pentru ca forțele kurde să se retragă din orașul Manbij, aflat în nordul țării, a fost încheiat luni, după un avans al Armatei Naționale Siriene, susținută de Turcia.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat luni că SI va încerca să folosească această perioadă pentru a-și restabili capabilitățile în Siria. Blinken a adăugat că declarațiile liderilor rebeli despre construirea unei guvernări cuprinzătoare sunt binevenite, dar că adevărata măsură ar fi în acțiunile pe care le întreprind.
„Istoria arată cât de repede ae pot transforma momentele de promisiune în conflict și violență. Gruparea Stat Islamic va încerca să folosească această perioadă pentru a-și restabili capacitățile, pentru a crea refugii sigure. După cum demonstrează loviturile noastre de precizie din weekend, suntem hotărâți să nu lăsăm acest lucru să se întâmple.”
250 de atacuri aeriene ale Israelului
Israelul a confirmat, de asemenea, că a trimis forțe în zona tampon dincolo de Înălțimile Golan ocupate de Israel și în fostele poziții militare siriene de pe Muntele Hermon, în ceea ce a descris ca fiind o „măsură temporară”.
Monitorul de război al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat marți că Israelul a „distrus cele mai importante locuri militare din Siria” cu aproximativ 250 de atacuri aeriene, de la căderea regimului Assad. Atacurile au vizat aeroporturi și depozite, escadrile de avioane, radare, stații de semnale militare și mai multe depozite de arme și muniții în ultimele 48 de ore, se arată în comunicat.
În marja reuniunii Consiliului de securitate al ONU de luni, ambasadorul Siriei la ONU, Koussay Aldahhak, a declarat: „Suntem alături de poporul sirian” și că ambasadele și misiunile acestuia au primit instrucțiuni să își continue rolul în timp ce așteaptă un noul guvern.
„Siria este acum martoră la o nouă eră a schimbării, o nouă fază istorică a istoriei sale, iar sirienii așteaptă cu nerăbdare stabilirea unui stat de libertate, egalitate, stat de drept, democrație”, a spus reprezentantul sirian. „Ne vom uni eforturile pentru a ne reconstrui țara, pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus și pentru a reconstrui viitorul, un viitor mai bun al Siriei pentru toți sirienii”.
Consiliul de securitate a părut unit cu privire la necesitatea de a păstra suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei și va lucra la o declarație comună în zilele următoare, au declarat diplomații americani și ruși după întâlnire.
„Nimeni nu se aștepta ca forțele siriene să cadă ca un castel de cărți și a luat prin surprindere mulți oameni”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood. „Este o situație foarte fluidă, dar aproape toată lumea a vorbit despre necesitatea ca suveranitatea Siriei, integritatea teritorială, independența să fie respectate, preocuparea cu privire la situația umanitară”.
Cu agende puternic concurente, Turcia și Israelul au stabilit deja ceea ce subliniază că sunt liniile lor roșii în ceea ce privește Siria, Turcia spunând că nu va accepta ca PKK-ul kurd sau Statul Islamic să beneficieze de noua situație, chiar dacă a promis că va ajuta migranții sirieni în Turcia, care găzduiește 3 milioane de refugiați, să se întoarcă.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a insistat însă că Turcia nu are niciun interes să-și extindă raza de acțiune în Siria, în ciuda sprijinului pentru rebeli.
Iranul și Rusia pierd o ancoră în Orientul Mijlociu, odată cu prăbușirea lui Bashar al-Assad
Iranul, care l-a susținut pe Assad în războiul civil brutal al țării pentru a-și păstra coridorul terestru către Hezbollah din Liban, a indicat că a deschis rapid o linie de comunicare directă cu rebelii care l-au înlăturat pe Assad, în încercarea de a „preveni o situație ostilă” între ţări.
La câteva ore după căderea regimului Assad, duminică dimineața, Iranul a spus că se așteaptă ca relațiile cu Damascul să continue pe baza „abordării lungi și înțelepte” a celor două țări și a cerut instituirea unui guvern cuprinzător, care să reprezinte toate segmentele societății siriene.
Și în propriul avertisment, agenția de știri rusă Interfax, citând un parlamentar, a declarat că Moscova va răspunde dur la orice atac asupra bazelor sale militare din Siria.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat luni că Vladimir Putin, președintele Rusiei, i-a acordat personal azil lui Assad. El a refuzat să comenteze locul exact unde se află Assad și a spus că Putin nu plănuiește să se întâlnească cu el.
Odată cu avansul-fulger al unei alianțe de miliție conduse de HTS, fost afiliat al Al-Qaida, căderea lui Assad a îndepărtat un bastion din care Iranul și Rusia exercitaseră influență în întreaga lume arabă.
Joe Biden, președintele SUA, a spus că Siria se află într-o perioadă de risc și incertitudine și este prima dată în ultimii ani când nici Rusia, nici Iranul și nici organizația militantă Hezbollah nu mai au un rol decisiv acolo.
Rebelii se confruntă cu o sarcină monumentală de a reconstrui și de a conduce o țară după un război care a făcut sute de mii de morți, orașe prăbușite și o economie sărăcită de sancțiunile economice globale. Siria va avea nevoie de un ajutor de miliarde de dolari.
Regimul Assad, care a durat din 1971, era cunoscut ca unul dintre cele mai crude din Orientul Mijlociu, cu sute de mii de prizonieri politici ținuți în condiții îngrozitoare și un număr mare de opozanți uciși în execuții în masă în timpul războiului civil.
Editor : Ș.R.