Proiecţia filmului „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu, care va avea loc miercuri, la Ambasada României de la Berlin, va încheia seria de manifestări dedicate aniversării a 35 de ani de la Revoluţia Română. Evenimentul va include şi o discuţie cu actorul Mihai Călin, moderată de jurnalistul Robert Schwartz, fost director al Departamentului Românesc al Deutsche Welle (DW) şi actual preşedinte al Societăţii Germano-Română de la Berlin.
„Anul Nou care n-a fost”, unul dintre cele mai premiate şi discutate filme româneşti ale anului 2024, prezintă viaţa a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei din 1989. Proiecţia este organizată de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, Ambasada României în Germania şi Forumul Germano-Român din Berlin.
Expoziţia „Oameni. Putere. România” de la Berlin a atras peste 19.000 de vizitatori
Seria de evenimente dedicată marcării a 35 de ani de la Revoluţia Română din 1989, desfăşurată sub titlul „Dincolo de zid. Rezistenţă. Rezonanţă”, a debutat pe 31 august 2024 la Capela Reconcilierii din Berlin. Expoziţia de fotografie „Oameni. Putere. România”, realizată de Cornel Brad, a adus în atenţia publicului 35 de portrete ale unor personalităţi notabile, disidenţi precum Doina Cornea, Radu Filipescu, Mircea Dinescu şi Ana Blandiana, dar şi figuri cheie în schimbările politice din 1989, cum ar fi Emil Constantinescu, Emil Hurezeanu şi Ion Caramitru. Expoziţia a fost vizitată de peste 19 000 de persoane până pe 29 septembrie 2024 şi a subliniat curajul şi rezistenţa celor care au luptat pentru libertate în România, vizitatorii beneficiind de coduri QR pentru a explora detalii suplimentare în limbile română şi germană.
Un alt moment central al proiectului a avut loc pe 2 septembrie 2024, la Ambasada României în Germania, unde s-a desfăşurat o seară de dezbatere moderată de jurnalistul Robert Schwartz. Evenimentul, organizat ca o emisiune radio în direct, a reunit invitaţi de seamă care au discutat despre vremurile apuse ale Cortinei de Fier şi despre căderea comunismului. Printre personalităţile prezente s-au numărat Markus Meckel, ultimul ministru de Externe al RDG, Emil Hurezeanu, diplomat şi publicist român, Ana Blandiana (prin intermediul unei înregistrări video), Anneli Ute Gabanyi, jurnalistă şi politolog, şi Cornel Brad, autorul expoziţiei. Oaspete de onoare al evenimentului a fost Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1996-2000), alături de Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român. Atmosfera a fost îmbogăţită de intermezzo-uri muzicale susţinute de Nicolas Simion (saxofon) şi Antonis Anissegos (pian), dar şi înregistrări istorice din arhivele Memorialului Sighet şi Fundaţiei Zidului Berlinului, graţie regizoarei Anca Berlogea-Boariu. În plus, s-au putut auzi indicativele originale ale posturilor de radio occidentale care, deşi interzise în perioada comunistă, au avut o audienţă foarte mare în România, precum Radio Europa Liberă, BBC, Vocea Americii şi Deutsche Welle.
În 12 septembrie 2024, la Capela Reconcilierii, scriitoarea Herma Kennel şi disidentul Radu Filipescu au fost protagoniştii unei seri de lectură dedicate romanului „Jogging cu Securitatea”, oferind o perspectivă valoroasă asupra rezistenţei anticomuniste din România.
Seria s-a încheiat pe 28 septembrie 2024, cu proiecţia unui documentar realizat de Anca Berlogea-Boariu şi Robert Schwartz, însoţită de o instalaţie de ceramică semnată de Oana Rill, un omagiu adus supravieţuitorilor deportărilor în Bărăgan.
Proiectul a continuat la Bucureşti, cu o expoziţie de portrete ale 28 de femei, „Femei. Putere. România” realizată de Cornel Brad, care a avut loc în spaţiul CREART@Art Safari din Palatul Dacia. Patru dintre aceste femei au participat pe 3 decembrie a.c. la o discuţie moderată de Robert Schwartz, în contextul celor 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi a dictaturii ceauşiste în România. La eveniment au luat parte Ana Blandiana, Niculina „Nina” Moica, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, şi Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, care au construit un spital public din bani privaţi.
Transmisiuni TV pentru publicul din România
În 21 decembrie 2024, la ora 15:00, TVR Cultural va difuza un material video despre proiectul „Dincolo de zid. Rezistenţă. Rezonanţă”, realizat de producătoarea Anca Berlogea-Boariu. Acest reportaj va oferi o retrospectivă a evenimentelor din 1989 care au marcat atât România, prin Revoluţia din decembrie, cât şi Germania, prin prăbuşirea Zidului Berlinului. Filmul îmbină imagini de arhivă cu interviuri recente, explorând contextul istoric al acestor momente definitorii pentru ambele ţări şi impactul lor asupra Europei Centrale şi de Est. Publicul român va avea ocazia să descopere legăturile şi rezonanţele dintre aceste evenimente istorice cheie.
Proiectul „Dincolo de zid. Rezistenţă. Rezonanţă” a fost co-organizat de Societatea Germano-Română de la Berlin şi Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania, Forumul Româno-German, Fundaţia Zidul Berlinului, Fundaţia Academia Civică şi alţii.
Prin aceste evenimente, ICR Berlin îşi reafirmă angajamentul de a susţine promovarea culturii române şi de a păstra vie memoria colectivă a unor momente esenţiale din istoria recentă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].