Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor în sensul în care sunt înăsprite sancțiunile pentru abateri disciplinare. Parlamentarii vor putea înregistra ședințele celor două Camere doar din perimetrul alocat grupului parlamentar din care fac parte, iar cei neafiliați vor avea acces la zonele special destinate lor. În sălile de ședințe e interzisă afișarea bannerelor în timpul dezbaterilor, folosirea violenței fizice împotriva altor deputați, senatori sau demnitari, manifestările de violență verbală, cum ar fi țipetele, injuriile, amenințările sau calomniile, conform actului normativ. În cazul abaterilor, aleșii riscă reducerea indemnizației parlamentare, care poate fi aplicată pentru o perioadă de până la șase luni.
Astfel, actul normativ promulgat de către șeful statului modifică și completează legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor și prevede, printre altele, interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Senatului, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a şedinţei comisiilor prin alte mijloace decât prin mijloacele electronice aflate în dotarea Secretariatului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat.
Anumite condiții în are parlamentarii pot înregistra ședințele
„Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei din care fac parte şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora”, mai arată un articol din legea promulgată.
Un alt articol spune că„ în sala de şedinţe a plenului fiecărei Camere şi în sălile în care se desfăşoară şedinţele Biroului permanent, ale Comitetului liderilor grupurilor parlamentare ori ale comisiilor sunt interzise: participarea la desfăşurarea unui banner; utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar; utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar”.
Aceste prevederi vor fi aplicabile şi în cazul şedinţelor structurilor comune ale celor două Camere.
Comportamentele injurioase, interzise. Sacțiunile prevăzute
Constituie abatere disciplinară parlamentară şi comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui alt demnitar în şedinţele plenului, Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau comisiilor ori în afara acestora, dar şi cu privire la exercitarea mandatului de deputat sau senator, mai prevede proiectul.
La sancţiunile disciplinare parlamentare existente se adăugă diminuarea indemnizaţiei. Astfel, se consideră sancţiune disciplinară diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui deputat sau senator; pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor sau Senatului ori în cadrul şedinţei comune a celor două Camere; pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţei Camerei Deputaţilor, a şedinţei Senatului, a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei Biroului permanent, a şedinţei Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a şedinţei comisiilor; pentru violenţa fizică utilizată împotriva unui alt deputat sau senator ori pentru violenţa verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar.
E considerată „sancţiune disciplinară reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, Senatului ori şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare, pentru utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar, precum şi retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor sau Senatului începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei”.
La învestirea noului Parlament, partidele extremiste POT, SOS și AUR au făcut circ pe holurile instituției. Imaginile arată cum unii parlamentari au sfidat pur și simplu jurnaliștii, în timp ce alții au cântat colinde de Crăciun. De asemenea, Diana Șoșoacă și Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu, au hărțuit o jurnalistă, astăzi, pe holurile Parlamentului. I-au întrerupt transmisiunea în direct și au urmărit-o, în timp ce strigau: „de ce nu mai luați, doamnă, interviuri?”. În urma incidentului, CNA a anunțat că va sesiza Parchetul General.
Editor : Ana Petrescu