William Webster, singurul om care a condus atât FBI, cât și CIA, a îndemnat Senatul SUA să îi respingă pe Kash Patel și Tulsi Gabbard, candidații lui Donald Trump pentru funcțiile de director al FBI și al serviciilor naționale de informații, susținând că aceștia nu sunt calificați.
Scriind senatorilor, Webster, care are vârstă de 100 de ani și care a fost numit atât de președinții democrați, cât și de cei republicani, le-a cerut acestora să „cântărească importanța critică a conducerii și experienței nepartizane” și a sugerat că Patel și Gabbard nu posedă niciunul dintre aceste atribute, scrie The Guardian.
„Siguranța poporului american – și a familiilor dumneavoastră – depinde de aceasta”, a scris el, subliniind importanța audierilor de confirmare din Senat care îi vor examina pe cei doi nominalizați.
Kash Patel: loialitate către indivizi mai degrabă față de statul de drept
Wesbster, care a fost numit director al FBI de Jimmy Carter în 1978, a luat în vizor capacitatea lui Patel de a conduce FBI, lăsând să se înțeleagă că acesta a dat dovadă de o „loialitate prea zeloasă” față de Trump, care ar putea submina statul de drept și ar putea crea un „precedent periculos”.
„În timp ce inteligența și patriotismul domnului Patel sunt lăudabile, alinierea sa politică strânsă cu președintele Trump ridică probleme serioase cu privire la imparțialitate și integritate”, a scris el.
„Rezultatele sale în ceea ce privește executarea directivelor președintelui sugerează o loialitate față de indivizi mai degrabă decât față de statul de drept – un precedent periculos pentru o agenție însărcinată cu aplicarea imparțială a justiției.”
Patel a promis public că va urmări dușmanii lui Trump dacă va fi confirmat și a declarat că una dintre primele sale acțiuni în calitate de director ar fi să închidă sediul FBI din Washington și să îl deschidă ca muzeu al „statului profund”, dispersând în același timp agenții pe întreg teritoriul SUA.
El a publicat, de asemenea, o carte, intitulată Government Gangsters (Gangsteri guvernamentali), în care identifică 60 de persoane, o „listă de dușmani”, care ar putea fi vizate în cadrul unei administrații Trump.
Tulsi Gabbard: suspiciuni că a fost „pregătită” de Rusia
Webster, care a fost numit director al CIA de Ronald Reagan în 1987 și a servit ulterior sub conducerea unui alt președinte republican, George HW Bush, a pus la îndoială, de asemenea, acreditările lui Gabbard pentru a fi director al serviciilor naționale de informații, un rol care ar pune-o în fruntea generală a 18 agenții de informații.
„Lipsa profundă de experiență în domeniul serviciilor de informații a lui Gabbard și sarcina descurajantă de a supraveghea 18 agenții de informații disparate evidențiază și mai mult necesitatea unei conduceri experimentate”, a scris el.
„Gestionarea eficientă a comunității noastre de informații necesită o expertiză de neegalat pentru a naviga în complexitatea amenințărilor globale și pentru a menține încrederea națiunilor aliate. Fără această încredere, capacitatea noastră de a proteja secrete sensibile și de a colabora la nivel internațional este grav diminuată.”
Nominalizarea lui Gabbard, o fostă concurentă prezidențială democrată devenită republicană, a alarmat mulți membri ai comunității serviciilor de informații, care au citat prietenia ei anterioară față de fostul dictator sirian recent înlăturat, Bashar Assad. De asemenea, ea a fost criticată pentru că a repetat puncte de vedere pro-Kremlin în războiul Rusiei cu Ucraina, alimentând suspiciunile că a fost „pregătită” de Rusia.
Webster s-a numărat printre cei 100 de foști oficiali republicani din domeniul securității naționale și al politicii externe care au semnat o scrisoare de susținere a adversarei democrate a lui Trump, Kamala Harris, înainte de alegerile prezidențiale de luna trecută.
Editor : S.S.