La 12 ani de la triumful continental împotriva Italiei, Spania a revenit în fruntea Europei după ce a învins Anglia cu 2-1, pe Stadionul Olimpic din Berlin.
Puţin aşteptată, dar votată în unanimitate drept cea mai bună echipă a turneului, „La Roja” a reuşit o performanţă fără cusur, învingând Croaţia, Italia şi apoi Albania în faza grupelor, înainte de a trece de Georgia, Germania, Franţa şi, în cele din urmă, de Anglia în finală.
Într-un turneu în general lipsit de strălucire, La Roja a fost singura echipă care a făcut spectacol, bazându-se pe formidabilul său potenţial ofensiv. Anglia a plătit preţul la capătul unei finale care nu a atins nici culmi tehnice, dar care a confirmat totuşi superioritatea Spaniei.
La acest turneu, Spania a putut conta pe cele două bijuterii ale sale, Lamine Yamal şi Nico Williams. Lamine Yamal, care a devenit cel mai tânăr marcator al competiţiei la vârsta de 16 ani şi 362 de zile în semifinale, a ajutat Spania să câştige al patrulea Campionat European după 1964, 2008 şi 2012.
SCANDALUL DE LA BALONUL DE AUR
Totul era pregătit pentru Vinicius Jr.: presa spaniolă anunţa că brazilianul de la Real Madrid va câştiga Balonul de Aur fără urmă de îndoială. El câştigase campionatul Spaniei şi Liga Campionilor cu Real Madrid, deci cine putea fi mai îndreptăţit? Dar, duminică, 27 octombrie, cu o zi înainte de ceremonia de la Theatre du Chatelet din Paris, un zvon începuse să prindă contur. Nu era Vinicius cel care va câştia, ci spaniolul Rodri, de la Manchester City.
După ce a auzit şi el aceste zvonuri, Florentino Perez a primit rapid confirmarea că Vinicius Jr nu va fi câştigătorul, iar preşedintele lui Real Madrid a anulat avionul care trebuia să ducă delegaţia madrilenă la Paris, preferând să nu asiste la încoronarea jucătorului lui Manchester City într-un moment în care echipa sa fusese aleasă echipa anului, iar Carlo Ancelotti fusese desemnat antrenorul anului.
Totuşi, în ciuda acestui lucru, ceremonia a avut loc şi Rodri a devenit primul fotbalist spaniol care câştigă Balonul de Aur după 64 de ani. În 1960, Luis Suarez, mijlocaşul spaniol care a murit anul trecut, i-a învins pe Puskas, Seeler şi Di Stefano în timp ce juca pentru Barça.
Contrar reacţiei madrilenilor, triumful lui Rodri este meritat pentru că mijlocaşul de 28 de ani vine după un sezon în care a câştigat titlul de campion al Angliei cu Manchester City şi, mai ales, Euro cu echipa spaniolă, al cărei căpitan a fost. Desigur, Vinicius a câştigat Liga Campionilor şi La Liga cu Real Madrid, dar nu prea a strălucit cu echipa braziliană. Iar atitudinea lui Vinicius este uneori enervantă, în timp ce Rodri este mai degrabă un tip liniştit. George Weah, el însuşi câştigător al Balonului de Aur în 1995 şi fost preşedinte al Liberiei, a fost cel care i-a înmânat Balonul de Aur jucătorului de la Manchester City şi al Spaniei.
În ceea ce priveşte alegerea câştigătorului Balonului de Aur 2024, juriul de jurnalişti l-a preferat pe jucătorul lui Manchester City în faţa atacantului lui Real Madrid, Jude Bellingham clasându-se pe locul al treilea. În Spania, presa apropiată Merengues vorbea un complot al UEFA, coorganizator al Balonului de Aur, pentru a se răzbuna pe Florentino Perez, care încearcă încă să organizeze Superliga Europeană.
Dar Vinicius şi-a luat revanşa, fotbalistul în vârstă de 24 de ani, care a marcat 24 de goluri în 39 de apariţii în toate competiţiile, ajutând-o pe Real Madrid să câştige dubla LaLiga şi Liga Campionilor, fiind desemnat cel mai bun jucător al anului în cadrul galei The Best FIFA Football Awards, la Doha, în Qatar.
Vini Jr este primul brazilian care câştigă premiul FIFA pentru cel mai bun jucător masculin după 2007 şi primul în actuala sa variantă ca The Best.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].