Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales al SUA Donald Trump, şi a dat asigurări că o intervenţie militară nu va avea loc, transmit AFP şi Reuters.
„Cred că una dintre propunerile fundamentale pe care le-am adus în ultimii patru ani este că suntem mai puternici, suntem mai eficienţi şi obţinem rezultate mai bune atunci când lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri, nespunând şi nefăcând lucruri care îi pot face să se simtă izolaţi”, a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Paris, alături de ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot.
„Ideea exprimată în legătură cu Groenlanda evident nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce”, a accentuat el, potrivit surselor citate de Agerpres.
Donald Trump a refuzat luni să excludă recurgerea la acţiuni militare sau economice ca parte a dorinţei sale declarate ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei, precum şi a Canalului Panama. El a spus că SUA au nevoie de Groenlanda din raţiuni de securitate naţională. Marţi, Trump a ameninţat că va folosi „forţa economică” împotriva Canadei, după ce a afirmat cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină „al 51-lea stat” american.
Capitalele europene au reacţionat la scurt timp. Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre o „anumită neînţelegere” din partea liderilor europeni.
La rândul său, ministrul de externe danez, Lars Lokke Rasmussen, a făcut un apel la raţiune: „Ar trebui să ne facem toţi un serviciu încetinindu-ne puţin ritmul cardiac”.
De asemenea, el a spus că Danemarca este deschisă pentru „un dialog cu americanii” cu privire la maniera „în care puteam coopera” în Arctica.
Comisia Europeană a cerut respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE.
„Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferinţa zilnică de presă a acestei instituţii despre declaraţia lui Donald Trump asupra posibilităţii de a folosi forţa pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.
Groenlanda, care încearcă să obţină suveranitatea, dar rămâne dependentă financiar de Danemarca, a devenit tot mai atractivă pentru resursele sale naturale – deşi prospectarea petrolieră şi exploatarea uraniului sunt interzise – şi pentru importanţa sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară acolo.
Editor : Liviu Cojan