Susţinută de sondaje record, extrema dreaptă germană şi-a prezentat sâmbătă propunerile radicale ale „planului său de viitor” pentru ţară, împotriva cărora mii de manifestanţi au ieşit în stradă, evenimentul având loc cu şase săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate, relatează AFP.
„Furia (partidelor) sistemului creşte de la o zi la alta. De ce sunt ei mai furioşi? Pentru că noi avem succes”, a declarat Alice Weidel, liderul Alternativei pentru Germania (AfD), la deschiderea congresului care are loc la Riesa, în estul ţării, un bastion al partidului de extremă dreapta.
AfD se află pe locul al doilea în sondajele pentru alegerile din 23 februarie, câştigând din ce în ce mai mult teren, potrivit unui studiu publicat sâmbătă, care acordă partidului 22% din voturi, în urma conservatorilor din tabăra CDU/CSU, cotaţi cu aproximativ 30%, dar înaintea social-democraţilor cancelarului Olaf Scholz, cu 16%.
„Să mergem dincolo de CDU, acel partid al escrocilor”, a îndemnat Alice Weidel, nominalizată de partid pentru funcţia de cancelar al Germaniei.
Începutul de an a fost unul dinamic pentru partidul cu o retorică anti-migranţi şi care pledează pentru legături mai strânse cu Rusia: a primit sprijinul lui Elon Musk, aliatul şi susţinătorul financiar al lui Donald Trump, cu care Alice Weidel a discutat mai bine de o oră săptămâna aceasta, în timpul unui livestream public pe reţeaua X a miliardarului.
„REMIGRAŢIE”
AfD trage cu ochiul şi la Austria vecină, unde liderul partidului naţionalist şi xenofob FPÖ a primit responsabilitatea de a forma un guvern cu dreapta.
Ca şi în Austria în această săptămână, unde au avut loc mitinguri împotriva extremei drepte, aproximativ 10.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au denunţat planurile AfD la Riesa. Strigând „Nu naziştilor”, aceştia au perturbat accesul în centrul oraşului din Saxonia, situat între Leipzig şi Dresda, întârziind începerea congresului.
Denunţând o mulţime „de stânga şi violentă” şi „nazişti vopsiţi în roşu”, Alice Weidel le-a vorbit celor 600 de delegaţi ai partidului despre „planul său pentru viitorul Germaniei”, la care va lucra în primele 100 de zile ale participării la guvernare.
Atât dreapta, cât şi stânga germană au exclus o alianţă cu extrema dreaptă.
Politica de migraţie a AfD prevede „închiderea completă a frontierelor şi expulzarea tuturor imigranţilor ilegali şi a migranţilor fără documente”, „ieşirea din sistemul de azil al UE” şi „efectuarea de expulzări pe scară largă”, a enumerat ea. „Dacă trebuie să se numească remigraţie, atunci se va numi remigraţie”, a insistat Alice Weidel, acceptând conceptul de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.
GAZUL RUSESC, PE AGENDA AfD
„Vom da lovitura de graţie schimbării energetice şi abandonării politicii climatice a UE”, a continuat deputata în vârstă de 45 de ani, enumerând o serie de măsuri: menţinerea centralelor pe cărbune, „demolarea” turbinelor eoliene, reluarea achiziţiilor de gaz rusesc şi relansarea gazoductului Nord Stream, legat de Rusia şi parţial avariat de o explozie după începutul invaziei din Ucraina.
Foaia de parcurs a partidului include, de asemenea, părăsirea UE şi a monedei euro.
Printre manifestanţii adunaţi în frigul pătrunzător, Julia, în vârstă de 20 de ani, a declarat pentru AFP că a venit să denunţe un partid sinonim cu „excluderea, comportamentul discriminatoriu, ura şi agitaţia”.
„AfD pentru Germania este ruina. AfD este o epavă implacabilă”, a declarat Dorothea, din partea colectivului „Bunicile împotriva extremei drepte”.
Transmisia primei zile a congresului, programat să aibă loc în weekend, a fost partajată de contul X al lui Elon Musk şi peste 4 milioane de utilizatori erau conectaţi la ea până la sfârşitul zilei de sâmbătă, potrivit reţelei sociale.
În acelaşi timp, doar 45.000 de persoane urmăreau transmisiunea în direct de pe contul X al AfD.
Poliţia a raportat incidente cu grupuri de demonstranţi care încercau să spargă barajele rutiere şi şase victime cu răni minore în rândul poliţiştilor. Organizatorii au condamnat utilizarea spray-urilor cu piper şi folosirea forţei de către poliţie.
Un deputat regional din stânga radicală care observa demonstraţiile a fost rănit când poliţia l-a lovit cu pumnul în faţă, a declarat partidul său. Poliţia şi-a cerut ulterior scuze şi a deschis o anchetă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].