Maria Corina Machado, lidera opoziției din Venezuela, a fost eliberată joi, a anunțat mișcarea sa, Vente Venezuela, la scurt timp după ce a fost reținută în urma unor focuri de armă în timp ce părăsea un protest în estul capitalei Caracas. Demonstrații ale opoziției au avut loc în întreaga țară într-un efort de ultimă oră de a pune presiune pe președintele Nicolas Maduro înainte de învestirea sa în funcție pentru a treia oară, care urmeză să aibă loc vineri, transmite Reuters.
Machado a fost reținută după ce și-a făcut prima apariție publică în ultimele luni, ceea ce l-a determinat pe aliatul său, fostul candidat la președinție Edmundo Gonzalez, să ceară eliberarea sa imediată. De asemenea, mai multe guverne au condamnat incidentul.
În timpul detenției sale, Machado a fost obligată să înregistreze mai multe videoclipuri, a anunțat Vente Venezuela într-o declarație pe rețelele sociale, adăugând că va oferi detalii suplimentare în orele următoare.
„Sunt într-un loc sigur acum și cu mai multă determinare ca niciodată”, a postat Machado pe platforma X după eliberarea sa, precizând că va explica mai detaliat vineri ce s-a întâmplat în timpul protestului.
Oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul de interne Diosdado Cabello, au declarat că arestarea sa a fost inventată de opoziție în încercarea de a genera sprijin pentru mișcarea sa politică.
„Ei termină cu absurditatea absurdităților, mințind să spună că guvernul a capturat-o pe Maria Corina”, a declarat Cabello în timpul unui marș al partidului de guvernământ în Caracas, acuzând-o pe Machado că a filmat videoclipurile, care o arată stând pe o bordură și povestind că și-a pierdut portofelul în timpul detenției.
Atât opoziția, cât și partidul de guvernământ susțin că au câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut.
Autoritatea electorală și instanța supremă din Venezuela susțin că Maduro, a cărui perioadă în funcție a fost marcată de o criză economică și socială profundă, a câștigat votul din iulie, deși nu au publicat niciodată numărători detaliate.
Guvernul, care a acuzat opoziția că încurajează comploturi fasciste împotriva sa, a declarat că îl va aresta pe Edmundo Gonzalez în cazul în care acesta se va întoarce în țară și a reținut membri proeminenți ai opoziției și activiști în perioada premergătoare inaugurării.
Gonzalez, în vârstă de 75 de ani, s-a aflat săptămâna aceasta într-un turneu în America, unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și cu consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui ales Donald Trump.
„L-am condamnat și continuăm să îi condamnăm public pe Maduro și pe reprezentanții săi pentru încercarea de intimidare a opoziției democratice din Venezuela”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, adăugând că Gonzalez este „adevăratul câștigător” al alegerilor.
Maria Corina Machado, în vârstă de 57 de ani, a îndemnat protestatarii să ocupe pașnic străzile și a cerut în mod repetat membrilor poliției și armatei – care au păzit secțiile de votare în timpul alegerilor – să sprijine victoria lui Gonzalez.
„Orice ar face, mâine se vor îngropa definitiv”, a declarat Machado joi, înainte să fie reținută. „Să nu existe nicio îndoială, ceea ce vor face mâine (vineri., n.r.) va marca sfârșitul regimului”.
Martori citați de Reuters au estimat că aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat în Caracas joi, în jurul orei 14:20 (20:20, ora României). În zilele de după alegeri, mii de persoane au ieșit, de asemenea, în stradă.
„Nu mi-e frică, mi-am pierdut frica cu mult timp în urmă”, a declarat Neglis Payares, în vârstă de 70 de ani, un lucrător pensionar al băncii centrale, în timp ce se aduna cu alți susținători ai opoziției în vestul Caracasului dimineața.
Maduro, în vârstă de 62 de ani, se află la putere din 2013. El beneficiază de sprijinul vocal al liderilor din forțele armate și din serviciile de informații.
„Nu avem de lucru”
În orașul petrolier Maracaibo, din vestul țării, un protest al opoziției, la care au participat zeci de persoane, a fost dispersat rapid de forțele de securitate călare pe motociclete până la sfârșitul dimineții. În centrul orașului Valencia, protestatarii s-au adunat într-un alt loc după ce inițial au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene.
Susținătorii opoziției s-au adunat, de asemenea, în San Cristobal, lângă granița cu Columbia, în orașul Barquisimeto din vestul țării și în Puerto Ordaz din est. În Maracay, forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
Partidul de guvernământ a organizat marșuri rivale în toată țara, ale căror imagini au fost difuzate la televiziunea de stat.
„Am ieșit pentru a arăta că există o democrație. De această parte sunt patrioții care vor depune jurământul alături de Nicolas (Maduro), de cealaltă parte sunt fasciștii care doresc intervenție (străină), război, pentru a-și vinde țara”, a declarat șoferul de mototaxi din Caracas, Manual Rincon, în vârstă de 50 de ani.
Gonzalez a promis în repetate rânduri că se va întoarce în Venezuela, dar nu a dat detalii cu privire la modul în care o va face. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru presupusă conspirație, ceea ce a determinat fuga sa în septembrie în Spania.
Machado este investigată de procurorul general în cel puțin două dosare, însă niciun mandat de arestare pe numele ei nu a fost făcut public.
Guvernul a reținut mai mulți politicieni și activiști de profil înalt, inclusiv un fost candidat la președinție. Săptămâna aceasta, biroul procurorului general a declarat că a eliberat mai mult de 1.500 din cele 2.000 de persoane, inclusiv adolescenți, reținute în timpul protestelor postelectorale.
Șaisprezece persoane au fost reținute în timpul protestelor de joi, a declarat grupul local de advocacy Foro Penal.
Venezuelenii care locuiesc în străinătate au organizat, de asemenea, proteste, inclusiv la Madrid, unde Carolina Gonzalez, fiica lui Gonzalez, s-a adresat sutelor de demonstranți.
„Tatăl meu vă trimite o îmbrățișare tuturor, glorie poporului curajos din Venezuela”, a spus ea, cu vocea întreruptă.
Editor : B.E.