Groenlanda a devenit tot mai importantă în ultimii ani, după ce au apărut noi căi navigabile în Atlanticul de Nord, în urma topirii gheții din zona arctică, ceea ce a atras atenția Rusiei și Chinei. Dacă Donald Trump va renunța la amenințările privind anexarea cu forța a Groenlandei și va reuși să cumpere acest teritoriu cu o uriașă importanță strategică și bogat în resurse naturale, achiziționarea celei mai mari insule din lume ar putea fi afacerea secolului. Iată care sunt celelalte teritorii dobândite de SUA în sens invers cronologic și câți bani au plătit americanii pentru fiecare dintre ele.
1975: SUA au capturat Insulele Mariane de Nord în apropiere de Guam în 1944 și le-au administrat ca parte din Teritoriul sub tutelă al Insulelor din Pacific, un teritoriu aflat sub protecția Națiunilor Unite, dar controlat de americani. Insulele au devenit teritoriu al Statelor Unite în 1975, scrie Forbes.
1917: SUA au plătit Danemarcei 25 de milioane de dolari în aur în 1917 pentru teritoriul care astăzi se numește Insulele Virgine Americane, iar locuitorii insulelor au primit cetățenie americană în 1927. Achiziția s-ar ridica acum la valoarea de 674 de milioane de dolari și a fost considerată importantă din punct de vedere strategic datorită apropierii de Canalul Panama și de coasta de est a Americii.
1900: Tratatul de la Berlin semnat în 1899 a împărțit Insulele Samoa în două entități politice. Samoa Americană a fost cedată Statelor Unite în decursul a 25 de ani, începând din 1900, atunci când conducătorii celei mai mari insule din regiune, Tutuila, au cedat-o americanilor. Insulele Manu’a au avut aceeași soartă în 1904, iar Insula Swain s-a alăturat teritoriului american printr-un act al Congresului în 1925.
1898: Spania a cedat Statelor Unite insula Puerto Rico conform Tratatului de la Paris din 1898 prin care Războiul Hispano-American s-a încheiat. Puerto Rico a devenit teritoriu american, iar locuitorii au devenit cetățeni americani în 1917.
1898: SUA a dobândit Guam tot de la spanioli în urma aceluiași război și au purtat bătălii sângeroase pe insulă contra japonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
1898: SUA au anexat Hawaii în 1898. A devenit teritoriu american în 1900 și stat în 1959. Hawaii era văzută ca o locație strategică pentru o bază navală în Pacific, o poartă importantă în comerțul cu Asia și a servit obiectivului președintelui William McKinley de a extinde influența Americii în lume.
1867: SUA au plătit Rusiei 7,2 milioane de dolari pentru Alaska – mai puțin de doi cenți pentru fiecare acru (aproximativ 0,4 hectare) de pământ. Afacerea ar fi costat 120 de milioane de dolari astăzi. Alaska a devenit stat american în 1959.
1848: Mexicul a cedat peste 1 milion de kilometri pătrați Statelor Unite – teritoriile care azi reprezintă California, Nevada, Utah, Arizona și părți din Colorado, New Mexico și Wyoming – în urma Războiului Mexicano-American. SUA au plătit 15 milioane de dolari prin Tratatul de la Guadalupe Hidalgo.
1845: SUA au anexat Republica Texas, care a devenit al 28-lea stat al uniunii, la un deceniu după victoria Texasului în războiul de independență contra Mexicului.
1819: SUA au căpătat Florida de la spanioli prin Tratatul Adams-Onis, prin care americanii nu au plătit nimic în mod direct, dar și-au asumat răspunderea pentru pagubele în valoare de 5 milioane de dolari produse de cetățenii americani care s-au revoltat împotriva Spaniei.
1803: Cea mai mare achiziție de teritorii din istoria Americii a avut loc atunci când SUA au cumpărat peste 2 milioane de kilometri pătrați de pământ de la francezi prin achiziția Louisianei, care includea părți din mai multe state americane din prezent, inclusiv întreg teritoriul statelor Oklahoma, Arkansas, Kansas, Nebraska, Missouri și Iowa. Prețul de 15 milioane de dolari s-ar fi ridicat astăzi la 342 de milioane de dolari.
Groenlanda: afacerea sau greșeala secolului pentru Trump
Cu toate că achizițiile unor teritorii precum Louisiana și Alaska au fost criticate dur la vremea lor, astăzi primul caz menționat reprezintă cea mai mare realizare a unuia dintre cei mai mari președinți din istoria Americii (Thomas Jefferson), în timp ce cumpărarea Alaskăi de la Rusia este considerată o lovitură de geniu.
Istoria nu va fi la fel de blândă cu Trump dacă va căuta să câștige Groenlanda de la Danemarca prin forță. Amenințările președintelui ales sunt cu atât mai nebunești cu cât un acord pentru cumpărarea legitimă a insulei ar putea fi afacerea secolului.
O astfel de înțelegere ar spori securitatea Americii și, poate, chiar și pe cea a aliaților ei din NATO. Autocrații lumii ar fi descurajați, iar locuitorii insulei ar putea beneficia și ei de pe urma achiziției, potrivit The Economist.
Respectarea dreptului la autodeterminare al Groenlandei înseamnă respectarea dreptului cetățenilor teritoriului de a lua în considerare o astfel de ofertă din partea SUA – o decizie care ar trebui votată prin referendum. Dar pentru a alege această cale, Trump va trebui să își retragă amenințările privind anexarea cu forța a insulei și să facă o ofertă cât mai bună pentru oamenii din Groenlanda.
Având în vedere importanța strategică și resursele naturale bogate ale teritoriului, America ar putea să îi facă pe toți cei 57.000 de groenlandezi multimilionari și tot ar beneficia enorm de pe urma achiziției.
Editor : Raul Nețoiu