Consultațiile periodice la medic și investigațiile de rutină sunt recomandate chiar și în lipsa unor manifestări clinice, pentru că permit descoperirea unor afecțiuni grave înainte de apariția semnalelor de alarmă. Astfel, tratamentul poate fi mai puțin invaziv, iar șansele de vindecare cresc.
În această situație s-a aflat și Daniela, în vârstă de 56 de ani, care avea o viață foarte activă, se simțea bine și nu se gândea că ar putea avea probleme de sănătate. Femeia mergea periodic la medic, pentru investigații de screening. În urma unei consultații de ginecologie și a unor teste suplimentare, Daniela a primit un diagnostic sever: cancer endometrial.
Din fericire, boala fusese descoperită din timp, în stadiul 1, iar tratamentul recomandat de medic – histerectomie, adică îndepărtarea completă a uterului, putea asigura rezultate terapeutice foarte bune.
Pentru această intervenție chirurgicală, Daniela a decis să se programeze la Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR.
În urma investigațiilor avansate efectuate la SANADOR, diagnosticul de cancer endometrial a fost confirmat. În plus, a fost identificată și o altă afecțiune, care necesita tratament rapid – litiază ureterală dreaptă, adică o piatră pe ureterul drept. Din cauza acestei litiaze, Daniela avea deja și complicații: blocaj al rinichiului drept, pionefroză dreaptă și hidronefroză de grad trei.
Pacienta a beneficiat de serviciile medicale integrate asigurate de SANADOR, unde pacienții au acces la experiența unor medici cu diferite specializări. Astfel, tratamentul necesar pentru Daniela a fost unul multidisciplinar, integrat, fără să fie nevoie ca pacienta să se deplaseze la alte centre medicale.
Pentru deblocarea ureterului, Daniela a fost supusă unei intervenții minim invazive – ureteroscopie flexibilă cu litrotiție laser – realizată prin abord transuretral, fără incizii. Tratamentul a fost realizat cu rezultate foarte bune de Conf. Dr. Marcian Manu, șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR.
Pentru tratamentul chirurgical al cancerului de endometru, Daniela a optat pentru o histerectomie radicală robotică, efectuată de Dr. Teodor Buliga. Histerectomia radicală implică îndepărtarea uterului și a organelor și țesuturilor adiacente (ovare, col uterin, o parte din vagin, trompe uterine, ganglioni limfatici și țesut adipos). Intervenția a fost realizată prin chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu ajutorul sistemului chirurgical robotic de ultimă generație da Vinci Xi. Operația robotică este minim invazivă, cu risc redus de complicații și recuperare rapidă, astfel încât Daniela a primit permisiunea de a se externa la scurt timp după intervenție.
În prezent, pacienta se simte foarte bine, revine în continuare la medic pentru consultații periodice, iar cel mai recente investigații au arătat că nu există recidive ale cancerului.
La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor ginecologice. Consultațiile de specialitate sunt urmate de analize de laborator și de investigații avansate, inclusiv biopsie, în funcție de indicația stabilită de medic. Atunci când sunt indicate intervenții chirurgicale, operațiile sunt realizate în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, de chirurgi foarte experimentați, inclusiv prin metode minim invazive, dacă există această recomandare.
În completarea tratamentului chirurgical, pacientele cu cancere ginecologice beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de tratament multimodal, personalizat, prin proceduri de ultimă generație, care asigură rezultate terapeutice foarte bune.
Editor : C.S.