Mesajul de amenințare lansat de Nicolas Maduro era menit să coincidă cu schimbarea administrației prezidențiale de la Washington: Dacă SUA vor continua să se implice în Venezuela, atunci Caracas se va răzbuna prin „eliberarea” insulei Puerto Rico, care este teritoriu american, relatează CNN. Președintele venezuelean a spus că va apela la ajutorul statelor aliate Cuba și Nicaragua, dar și la „trupe din Brazilia”, în lupta contra Statelor Unite.
Cu toate că cei mai mulți portoricani au votat ca teritoriul lor să devină stat american cu drepturi depline într-un referendum din 2024 și că ultima dată când armata venezueleană s-a aventurat dincolo de granițele țării a fost în Războaiele de Independență cu mai bine de 200 de ani în urmă, Maduro s-a bătut cu pumnii în piept ca și când era gata să pornească la război cu Statele Unite – un mesaj nu foarte primitor pentru președintele Trump, lansat cu doar 10 zile înainte de învestirea sa.
„Așa cum în nord ei au o agendă de colonizare, noi avem o agendă de eliberare. Iar agenda a fost scrisă pentru noi de Simon Bolivar, eliberarea Puerto Rico este în așteptare și noi o vom realiza, cu trupe din Brazilia”, a spus Maduro în discursul susținut la unul dintre mitingurile sale, potrivit Marca.
Mai mult, președintele venezuelean a spus că statele aliate Cuba și Nicaragua i se vor alătura militar pentru a se apăra de orice încercare de atac.
„Ne pregătim alături de Cuba și Nicaragua și împreună cu frații noștri mai vechi din restul lumii, așa încât dacă într-o zi va trebui să punem mâna pe arme și să ne apărăm dreptul la pace și suveranitate, vom lupta în confruntarea armată și vom câștiga din nou”, a spus Maduro.
Relația dintre SUA și Venezuela se va concentra în jurul a trei probleme principale: petrol, imigranți și ideologie.
Venezuela are cele mai mare rezerve de petrol din lume și furnizează țiței Statelor Unite, în special rafinăriilor de pe coasta Golfului Mexic. Este, de asemenea, țara de origine a peste 8 milioane de venezueleni care au fugit în timpul mandatului lui Maduro. În plus, este un regim socialist autoritar aflat la polul ideologic opus față de mișcarea MAGA a lui Trump.
„O amenințare flagrantă de agresiune militară împotriva Statelor Unite”
Guvernatorul din Puerto Rico, Jennifer Gonzalez, s-a grăbit să denunțe mesajul lui Maduro, spunând că nu este „doar o amenințare flagrantă de agresiune militară împotriva Statelor Unite, ci și o incitare contra păcii și stabilității în regiunea noastră”.
Dar Indira Urbaneja, un consultant politic apropiat de guvernul lui Maduro, a spus că este „mai mult o provocare, decât orice altceva”.
„Avem în continuare o situația politică foarte delicată ce necesită toată atenția lui Maduro. Cred că prioritatea lui Maduro va fi să depășească provocările interne; nu e ca și când cineva plănuiește cu adevărat să invadeze Puerto Rico”, a spus Urbaneja pentru CNN.
Adevăratul obiectiv al lui Maduro s-ar putea să fi fost să îi atragă atenția lui Trump și să declanșeze un dialog direct cu noua administrație, potrivit lui Urbaneja.
Cu toate că cei doi lideri au avut o relație conflictuală în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă, Maduro știe că SUA joacă cel mai important rol în influențarea economiei Venezuelei.
Maduro este acuzat de Departamentul de Justiție din SUA de infracțiuni legate de traficul de droguri și spălare de bani, iar orice negocieri noi între cele două state vor fi cu siguranță afectate de acest lucru. Maduro susține că acuzațiile sunt false.
Trump are nevoie de ajutorul Venezuelei în problema imigranților
Trump s-a referit săptămâna trecută la liderii opoziției din Venezuela drept „luptători pentru libertate” într-o postare online, semnalând susținerea pentru cauza democratică, dar unii lobbiști americani ar vrea ca noua administrație să negocieze cu Caracas în privința petrolului și a politicilor legate de imigrație.
Noul președinte al Statelor Unite vrea să mențină prețul petrolului cât mai scăzut și vrea să deporteze imigranții ilegali și, pentru asta, are nevoie de ajutorul Venezuelei, al treilea cel mai mare exportator de petrol în SUA în 2024.
În ultimele 12 luni, Venezuela a exportat în medie 200.000 de barili de petrol pe zi în SUA. Noul Secretar de Stat, Marco Rubio, crede că licențele oferite unor companii ca să își poată desfășura operațiunile în Venezuela în ciuda sancțiunilor au fost o greșeală.
Echipa de experți de la S&P Global Commodity se așteaptă ca noua administrație să anuleze toate licențele mai puțin pentru Chevron, ceea ce va reduce producția de petrol a Venezuelei, dar nu va afecta major importul de petrol în SUA sau prețurile la gaze naturale.
Maduro a rămas la putere în ciuda sancțiunilor și a colapsului economiei
Ca să deporteze imigranții venezueleni din SUA, Trump trebuie să se înțeleagă cu Maduro, care a rămas la putere în ciuda colapsului catastrofal al economiei țării. Declinul economic al Venezuelei a încetinit anul trecut, dar inflația rămâne la 48%.
Dintr-o populație de 28 de milioane de oameni, 20 de milioane trăiesc în sărăcie multidimensională, potrivit unui nou raport al Observatorului Drepturilor Omului. Ultimele date arată că ar putea urma un noul val de emigrări, după ce Maduro a câștigat din nou alegerile în luna iulie.
După strategia eșuată din primul mandat al lui Trump de a pune presiune maximă pe Maduro ca să îl înlăture de la putere, de această dată Trump are în echipa sa și persoane care ar fi dispuse să negocieze cu Caracas, precum „țarul frontierelor”, Tom Homan.
O a treia opțiune pentru Trump ar fi să nu se atingă de relația cu Venezuela, cel puțin până când nu sunt rezolvate problemele mai presante, precum războaiele din Gaza și Ucraina, competiția cu China și situația de la granița dintre SUA și Mexic.
„Nu am auzit nimic de la Richard Grenell, cel pe care Trump l-a ales să se ocupe de Venezuela”, a spus Urbaneja. „Se poate să fie frustrant, dar încă nu am văzut care va fi noua abordare.”
Editor : Raul Nețoiu