Exporturile Rusiei de ţiţei pe cale maritimă au înregistrat săptămâna trecută cel mai semnificativ declin din ultimele două luni, după noile sancţiuni impuse de SUA comerţului cu petrol rusesc, în 10 ianuarie.
Un indicator mai puţin volatil, exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, arată un nivel de sub trei milioane de barili pe zi (bpd) săptămâna trecută, conform datelor analizate de Bloomberg, potrivit Agerpres.
După impunerea celor mai recente sancţiuni, au existat perturbări ale exporturilor Rusiei de ţiţei, cumpărătorii căutând alte surse de combustibili.
India a anunţat că navele afectate de sancţiuni, pentru care există contracte de livrare încheiate până în 10 ianuarie, vor putea descărca marfa în porturile sale până în 12 martie, când se încheie perioada sancţiunilor. Dar rafinăriile din India spun că impactul ar putea fi temporar, deoarece Moscova găseşte soluţii, iar noua administraţie Trump ar putea avea o abordare mai blândă faţă de Rusia.
În săptămâna care s-a încheiat în 19 ianuarie, un total de 26 petroliere au transportat 19,26 milioane barili de ţiţei rusesc, faţă de 21,06 milioane barili pe 27 nave, în precedenta săptămână.
În primele trei săptămâni din acest an, livrările de ţiţei rusesc s-au situat la aproximativ 340.000 barili pe zi, sau cu 10% sub media din 2024.
O creştere a preţului ţiţeiului rusesc a compensat parţial scăderea semnificativă a exporturilor, astfel încât valoarea brută a exporturilor Moscovei a scăzut la 1,38 miliarde de dolari în săptămâna care s-a încheiat în 19 ianuarie.
Exporturile Rusiei de ţiţei pe cale maritimă către Europa s-au oprit, fluxurile către Bulgaria încheindu-se la finalul lui 2023. De asemenea, Moscova a pierdut aproximativ 500.000 barili pe zi în urma opririi exporturilor către Polonia şi Germania la începutul lui 2023, când aceste ţări au întrerupt livrările.
Editor : A.R.