Grupuri chineze susținute de stat, inclusiv Mustang Panda și Tonto Team, care au spionat firme rusești din domeniul aerospațial și de apărare, caută informații despre capacitățile militare ale Moscovei, au declarat pentru POLITICO cercetătorii de la firma taiwaneză de securitate cibernetică TeamT5.
În timp ce Moscova și Beijingul cultivă o relație strânsă, „descoperirile noastre tehnice descriu o imagine diferită”, a declarat Che Chang, analist senior de amenințări cibernetice la TeamT5.
Cele două regimuri autoritare s-au sprijinit reciproc strategic în probleme geopolitice de actualitate, inclusiv războiul din Ucraina și tensiunile din Taiwan. Liderii Vladimir Putin și Xi Jinping au susținut chiar în această săptămână un apel video de 95 de minute pentru a discuta despre poziția lor față de noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Dar cercetările TeamT5 arată că asta nu înseamnă că operațiunile de spionaj cibernetic susținute de stat sunt oprite.
Potrivit cercetătorilor taiwanezi, atacurile au avut ca scop furtul de informații sensibile despre programele avansate de arme ale Rusiei, în special submarinele nucleare. De exemplu, Tonto Team s-a prezentat drept compania de inginerie marină Rubin Design Bureau, un important producător de submarine nucleare, care produce peste 85% din submarinele din marina sovietică și mai târziu din marina rusă.
Grupurile chineze de hacking vizează de mult timp Europa, Statele Unite și Taiwan. Mustang Panda a fost ținta unei operațiuni conduse de SUA și Franța la începutul acestei luni, spunând că grupul a fost plătit de Republica Populară Chineză pentru a dezvolta și răspândi software rău intenționat în străinătate.
Campaniile de spionaj cibernetic nu au declanșat alarma la Moscova
Pe lângă parteneriatul lor „fără limite”, Rusia și China au mai multe acorduri de securitate, inclusiv în 2009 și 2015, în care se angajează în mod special să nu efectueze atacuri cibernetice unul împotriva celuilalt. Guvernul rus nu a atribuit public atacurile cibernetice pe care le-a găsit TeamT5.
„Suntem siguri că guvernul rus este conștient de faptul că China conduce aceste atacuri, deoarece unele companii ruse le-au atribuit lor”, a spus Chang.
Oleg Shakirov, doctorand la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a declarat că o serie de companii private au fost spionate, inclusiv cea mai mare firmă de telecomunicații Rostelecom, care în 2023 a dezvăluit că grupurile chineze APT 10, 15, 31, 41 reprezintă o amenințare de top.
„Dacă te uiți la modul în care a fost abordat acest lucru, cel puțin în Rusia, activitatea este tratată ca un fel de problemă tehnică, nu ca o problemă politică”, a spus Shakirov. „Dacă există un atac american sau ucrainean asupra Rusiei, atunci guvernul ar fi foarte vocal în acest sens”.
Editor : M.I.