Numărul șobolanilor crește vertiginos în marile orașe pe măsură ce temperaturile globale urcă, arată un studiu citat de The Guardian.
Washington DC, San Francisco, Toronto, New York și Amsterdam au înregistrat cea mai mare creștere a numărului acestor rozătoare, potrivit studiului, care a analizat date din 16 orașe din întreaga lume. Unsprezece dintre orașe au prezentat „tendințe semnificative de creștere a numărului de șobolani”, se arată în lucrarea publicată în revista Science Advances, iar aceste tendințe ar putea continua.
În ultimul deceniu, numărul șobolanilor a crescut cu 390% în Washington DC, cu 300% în San Francisco, cu 186% în Toronto și cu 162% în New York, potrivit cercetătorilor, care au analizat observările publice și rapoartele de infestare.
Unele orașe mari, cum ar fi Londra și Paris, nu au fost incluse deoarece nu au furnizat datele necesare – însă cercetătorii au afirmat că rezultatele s-ar aplica multor orașe similare din întreaga lume. „Nu ar exista niciun motiv să ne așteptăm ca situația să fie diferită în alte locuri”, a declarat cercetătorul principal Jonathan Richardson, de la Universitatea Richmond din Virginia.
În Toronto, una dintre cele mai afectate metropole, s-a instalat o „furtună perfectă de șobolani”, locuitorii celui mai mare oraș din Canada confruntându-se cu o populație în creștere.
„Când mergi pe străzile din Toronto, sub picioarele tale, adânc în sistemul de canalizare, se află un loc plin de șobolani”, a declarat Alice Sinia, entomolog principal pentru Orkin, cea mai mare companie de control al dăunătorilor din țară. „Din ce în ce mai mult îi aruncăm în spații deschise – fie prin construcții, fie prin inundații – și ei trebuie să ajungă undeva.”
Linia de asistență a orașului Toronto a primit 1.600 de apeluri legate de șobolani în 2023, în creștere de la 940 în 2019, iar Orkin a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de apeluri.
„Dar realitatea este că nu știm cât de mare este populația de șobolani pentru că nimeni nu a studiat-o vreodată în mod oficial”, a spus Sinia.
Doi consilieri municipali din Toronto, Alejandra Bravo și Amber Morley, au solicitat anul trecut un plan oficial de gestionare ca modalitate de a atenua criza.
„Este o problemă cu adevărat critică în ceea ce privește calitatea vieții atunci când oamenii se confruntă dintr-o dată cu șobolani care intră în casa lor sau în afacerea lor sau la locul lor de muncă”, a declarat Bravo pentru presa canadiană, adăugând că situația s-a transformat într-un „fel de furtună perfectă a șobolanilor”.
Oakland, Buffalo, Chicago, Boston, Kansas City și Cincinnati sunt alte orașe în care populația de șobolani a crescut. Cercetarea s-a axat pe orașele americane, precum și pe Amsterdam, Toronto și Tokyo, deoarece toate acestea au colectat date similare privind observarea șobolanilor. Cercetarea nu a cuantificat populația totală de șobolani, ci doar creșterile relative ale rapoartelor de-a lungul timpului.
Creșterea temperaturilor a fost corelată cu creșterea numărului de șobolani, au scris cercetătorii în lucrare. Fiind mamifere mici, șobolanii întâmpină dificultăți în a supraviețui pe timpul iernii, dar la temperaturi mai ridicate se pot reproduce o mai mare parte din an și pot căuta hrană mai mult timp.
În Toronto, iernile friguroase au acționat mult timp ca un „control al dăunătorilor de către mama natură”, a declarat Sinia, omorând o mare parte din populația de rozătoare. Dar temperaturile blânde au ajutat rozătoarele de toate felurile din oraș să continue să se înmulțească.
Faptul că numărul șobolanilor a crescut cel mai rapid în orașele care se încălzeau cel mai rapid a fost „cel mai sumbru rezultat al studiului”, a declarat Richardson. Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată, cu temperaturi medii cu 1,6°C peste nivelurile preindustriale.
Șobolanii provoacă pagube de miliarde de dolari prin infiltrarea în clădiri în fiecare an și pot transmite cel puțin 60 de boli oamenilor, afectând totodată ecologia altor specii care trăiesc în orașe. În regiunile în care sunt o specie invazivă, aceștia produc daune uriașe biodiversității. Cercetările sugerează că persoanele care întâlnesc frecvent șobolani au o sănătate mintală mai precară. Conform studiului, „războiul omenirii împotriva șobolanilor” costă aproximativ 500 de milioane de dolari în fiecare an.
Tokyo, Louisville și New Orleans au contracarat tendința prin scăderea numărului de șobolani. În Tokyo, Richardson a speculat că normele culturale și așteptările de curățenie au făcut ca oamenii să raporteze rapid apariția rozătoarelor. În New Orleans, au avut loc acțiuni de informare cu privire la modul de prevenire a infestărilor. „Probabil că există lecții importante care pot fi desprinse din aceste orașe”, a declarat Richardson.
Cercetătorii spun că cele mai bune strategii de gestionare a dăunătorilor constau în a face mediul urban mai puțin prietenos cu șobolanii – de exemplu, prin depozitarea gunoiului în containere și nu în saci pe stradă – mai degrabă decât prin îndepărtarea rozătoarelor care sunt deja acolo.
În ciuda miilor de studii asupra șobolanilor de laborator, se știu puține lucruri despre șobolanii urbani sălbatici, a spus Richardson. „Trebuie să cunoaștem lupta pe care o ducem. Aproape fiecare oraș anunță că duce un război împotriva șobolanilor.”
Uneori pot exista până la 100 de șobolani într-o singură colonie, care de obicei ocupă mai puțin de un bloc. „Nu-mi plac șobolanii”, a spus el, „dar există ceva fascinant în legătură cu un organism care a reușit să se răspândească în întreaga lume și să trăiască atât de aproape de noi cu atât de mult succes.”
Editor : B.E.