Schimbări radicale în învățământ, pentru elevii de liceu. Dispare latina, la limba și literatura română se vor face ore de gramatică obligatorii și, o altă noutate anunțată, elevii aleg ce materii vor să studieze. Mai exact, 19 din cele 30 de ore de studiu vor fi decise de elevi.
Noile planuri cu care vine Ministerul Educației , aflate 30 de zile în dezbatere publică, aduc foarte multe schimbări pentru 2026-2027. Aceasta este prima generație care ar putea să beneficieze de aceste schimbări.
Elevii din învățământul liceal vor avea un curriculum la alegere. Practic, aceștia își pot alege opt ore de curs pe care le fac în clasele a XI-a și a XII-a.
Printre cele mai importante modificări cu care vin aceste noi planuri se numără, de exemplu, faptul că dispare limba latină. Gramatica devine obligatorie, dar nu va fi o oră de curs separată, ci va fi studiată obligatoriu la limba și literatura română, pentru elevii de la Uman, elevii de la Real și elevii de la profilul Tehnologic, respectiv Vocațional.
Apar și materii noi, de exemplu consiliere și dezvoltare personală, care se va regăsi la liceu în mod obligatoriu. Va fi o oră pe săptămână la Real și două ore la Uman.
Curriculum va avea și noi materii opționale, din care elevii vor alege ce vor să facă. Din totalul de materii, în medie, doar 50% mai sunt obligatorii. În jur de 35% depind de profilul pe care elevul l-a ales și, 15% în medie, vor depinde de ceea ce își dorește elevul.
Editor : M.I.