Pe lângă coiful dacic, în muzeele din România mai există obiecte similare, vechi de peste 2.000 de ani, care au fost pe punctul de a ajunge pe piața neagră de artă. Au fost ascunse ani de zile de cei care le-au găsit, până să fie recuperate de statul român. Palatul Culturii din Iași are două astfel de coifuri. Unul corintic, vechi de 2500 de ani, găsit ascuns în podul unei case și altul viking, cu o poveste similară, aflat în proces de restaurare.
Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: În colecția Palatului Culturii din Iași sunt două coifuri, piese unicat în România, care au intrat în patrimoniul național după intervenția polițiștilor. După o serie de percheziții și descinderi, le-au recuperat de la cei care le dețineau ilegal. Unul dintre ele este coiful corintic.
Coiful i-a aparținut, cel mai probabil, unui războinic grec. A fost găsit în albia râului Siret de un bărbat care l-a ținut ascuns ani de zile în podul casei, până ce polițiștii l-au recuperat.
Senica Țurcanu, muzeograf: Au lucrat in decursul mai multor luni sau chiar a mai multor ani urmărind diverse piste pentru a recupera piese de patrimoniu. Este mare lucru faptul ca ele ajung in muzee.
Piesa de armură este, probabil, opera unui maestru fierar, care l-ar fi făcut special pentru o anume persoană.
Ionuț Iațcu, muzeograf: A fost realizat dintr-o singură foaie de bronz. A fost adaptat pe forma capului comanditarului, pentru că asemenea piese se realizau doar la comandă. Rareori se întampla ca următorul deținător, proprietar, să poată să-l poarte.
Cum a ajuns coiful unui războinic grec, de acum 2.500 de ani, în albia râului Siret, e greu de explicat. Istoricii spun că războinicii obișnuiau să le arunce în ape curgătoare, ca ofrande, după ce câștigau o bătălie.
Ionuț Iațcu, muzeograf: Astfel de piese nu puteau fi purtate decât în contextul unei lupte, pentru că erau incomode, obrazarele ce acopereau fața nu permiteau o privire de ansamblu a câmpului bătăliei.
În patrimonul Palatului Culturii mai există un obiect similar, la fel de valoros. Este vorba despre un coif viking, descoperit tot în râul Siret, de un inginer care lucra la o balastieră. Omul l-a dus acasă, în loc să anunțe descoperirea. A fost nevoie de ani buni ca să fie recuperat.
Senica Țurcanu, muzeograf: Este o piesă de o valoare excepțională, este o piesa care poate fi datată în mileniul unu. Procesul de restaurare a fost extrem de laborios și piesa încă nu poate fi expusă, dar sperăm că în acest an centenar să putem să o integram în unul dintre proiectele noastre.
Cele două coifuri au fost descoperite în 2010 și 2014, dar au intrat în posesia statului și apoi parte a patrimoniului național abia în 2021.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia