Românii încep să își facă griji în fața avansului tehnologic. Inteligenta artificială, care se dezvoltă pe zi ce trece, pune în pericol tot mai multe locuri de muncă. Meserii ca funcționari bancari, casieri sau contabili ar putea dispărea în următorii cinci ani, se arată într-un studiu realizat de Work Economic Forum. „Ar trebui să mă reprofilez”, își spun, deja, mulți dintre tineri.
Horațiu are 26 de ani și este grafician la o firmă de publicitate din Oradea. În următorii 5 ani, jobul său ar putea fi oricând înlocuit de un software.
Horațiu Peter, grafician: Inteligența artificială o să înlocuiască fiecare palier practic al designului, dar o doză de creativitate, care se folosește în design, nu cred că o să poată fi înlocuită niciodată.
Bogdan Bacilă, jurnalist Digi24: Printre muncile cele mai amenințate de avansul tehnologic sunt cele de birou, repetitive, munca funcționarilor, care poate fi înlocuită de un soft care să automatizeze faze de lucru sau procesul întreg în sine.
Specialiștii sfătuiesc tinerii care își aleg acum meseriile să caute acele domenii de activitate care sunt cel mai puțin puse în pericol de avansul tehnologic.
Adrian Hatos, sociolog: O mare parte din economia de servicii modernă presupune asta, mânuirea de simboluri, tabele, centralizări, elaborarea de calcule, de rapoarte, pe care se bazează managementul. Aceste lucruri sunt din ce în ce mai mult automatizate, toate aceste platforme de Inteligență Artificială sunt din ce în ce mai bune la așa ceva.
Tânără: Temerea mea principală este înlocuirea viitorilor angajați, viitorilor tineri care ies de pe băncile facultății și ar putea fi înlocuiți cu aceste sisteme, AI. Domeniul meu este de așa natură încât ar trebui cumva să renunț la el și să mă reprofilez.
Tânăr: Nu trebuie să ia toată meseria inteligența artificială. Ușurează munca mult, dar încă nu-i la stadiul ăla, încă e foarte incipientă și încă face multe erori. Omul, aia contează, inteligența umană.
Csaba Bekesi, director executiv AJOFM Bihor: Până în 2030, la nivel mondial, vor apărea peste 170 milioane locuri de muncă noi, dar trebuie să fim conștienți că vor dispărea alte 92 de milioane. Estimăm că 22% din locurile de muncă actuale vor fi afectate.
Alte meserii de viitor, conform studiului, sunt cele de fermier, livrator, constructor, personal de îngrijire a persoanelor vârstnice sau consilier profesional.
reporter/operator: Bogdan Băcilă
Editor : Izabela Zaharia