Armata SUA a dezvăluit identitatea pilotului aflat la bordul elicopterului H-60 Black Hawk care s-a ciocnit miercuri cu un avion de pasageri CRJ-700 al companiei American Airline, în timp ce acesta se apropia să aterizeze pe Aeroportul Național Ronald Reagan Washington, ucigând 67 de persoane, anunță USA Today. Armata refuzase inițial să identifice pilotul, la cererea familiei acestuia.
42 de cadavre au fost scoase din râul Potomac după accidentul aviatic din Washington, potrivit CBS. Numele unuia dintre cei trei militari uciși după ce elicopterul în care se aflau s-a ciocnit cu avionul de pasageri nu a fost făcut public inițial, dar, după ce familia și-a dat acordul, a devenit public.
Armata identificase doi dintre soldații decedați în urma coliziunii ca fiind sergentul Ryan Austin O’Hara și subofițerul principal 2 Andrew Loyd Eaves.
Cu toate acestea, a luat decizia neobișnuită, la cererea familiei, de a nu face public numele celui de-al treilea militar.
Căpitanul Rebecca Lobach, 28 de ani, din Durham, Carolina de Nord, era unul dintre cei trei militari aflați la bordul elicopterului Black Hawk, a anunțat armata sâmbătă seara, alături de o declarație a familiei lui Lobach. Armata îi identificase deja pe ceilalți doi soldați.
Cel mai mortal dezastru aviatic american din ultimele două decenii
Coliziunea, care a ucis toate persoanele aflate la bordul aparatelor implicate în tragedie, este cel mai mortal dezastru aviatic american din ultimele două decenii.
Rudele pilotului și-au dat acordul în cursul weekendului. Solicitarea lor a venit din cauza acuzațiilor nefondate conform cărora politica de diversitate ar fi fost un factor în accidentul aviatic.
Lobach lucrase ca asistent la Casa Albă în timpul Administrației Biden și a fost ofițer de aviație în armata SUA din iulie 2019 până în ianuarie 2025. Lobach a fost decorată cu mai mult medalii de-a lungul carierei. Avea aproximativ 500 de ore de zbor pe Black Hawk, a precizat armata într-un comunicat, potrivit Fox News.
Într-o declarație publicată prin intermediul Armatei, familia sa a descris-o ca fiind „o stea strălucitoare în viețile noastre. A fost bună, generoasă, amuzantă, ambițioasă și puternică”.
Secretomania din jurul identității pilotului a stârnit speculații intense în America, notează cotidianul olandez De Telegraaf. Acestea au variat de la o misiune ascunsă cu VIP-uri la implicarea unui pilot transsexual în coliziune.
Ultima ipoteză a luat amploare după ce Donald Trump a acuzat că tragedia s-a produs din cauza politicilor de diversitate care ar fi fost prioritare față de siguranța aeriană în timpul mandatului lui Joe Biden.
Editor : Marina Constantinoiu