Bolile nu țin cont de vârstă, context sau statut social. De multe ori lovesc în momente în care nici nu te-ai gândi că s-ar putea întâmpla ceva și chiar de la vârste fragede. Iulian, acum în vârstă de 45 de ani, este unul dintre românii greu încercați încă din tinerețe. La 19 ani, a fost diagnosticat cu boală cronică de rinichi, o afecțiune în care rinichii pierd din capacitatea de a filtra și elimina toxinele din organism. În plus, ambii rinichi erau polichistici, iar unul chiar era atrofiat. În lipsa tratamentului, această afecțiune poate duce la complicații severe, chiar la pierderea vieții.
După primirea diagnosticului, bărbatul a trecut printr-un transplant renal, rinichiul fiindu-i donat de mama sa. Intervenția a decurs fără probleme, iar viața sa a intrat pe făgașul normal. După 25 de ani însă, au început să apară problemele. Pe fondul infecției cu SARS-CoV-2, organismul a început să respingă grefa renală, iar medicii i-au recomandat să înceapă hemodializa.
Pentru ca procedura să poată fi efectuată, bărbatul avea nevoie de o fistulă arteriovenoasă, considerată ca fiind cea mai eficientă și de durată metodă de acces pentru dializă. Din păcate însă, dar din cauză că Iulian avea tensiunea arterială ridicată, fistula realizată s-a complicat anevrismal. Hematomul era foarte mare, mâna era umflată și aproape că nu o mai putea folosi.
Pentru că situația era din ce în ce mai gravă, în urma unei recomandări, pacientul s-a programat la Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară, cu competențe în chirurgia vasculară de urgență și în flebologie, la Spitalul Clinic SANADOR. Dezvoltarea anevrismală a fistulei arteriovenoase a fost confirmată de Dr. Sorin Băilă în urma unei ecografii Doppler și a examenului clinic. În plus, s-a identificat și o tromboză la nivelul mâinii unde avea creată fistula.
Iulian avea nevoie de tratament urgent, iar Dr. Sorin Băilă i-a recomandat o intervenție chirurgicală. Pacientul a acceptat fără să mai stea pe gânduri. Operația a implicat desființarea fistulei arteriovenoase brahio-cefalice de la mâna stângă, cu angioplastie de lărgire cu petec la nivel de arteră brahială, și rezecția dilatației anevrismale. Ulterior, aceste proceduri au fost completate cu refacerea fistulei arteriovenoase cu proteză la celălalt braț.
Totul a decurs foarte bine, bărbatul s-a recuperat fără complicații, a urmat un program de fizioterapie, iar în prezent își poate folosi mâna stângă, face în continuare dializă prin noua fistulă creată și speră la un nou transplant renal.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie vasculară, inclusiv cele de creare sau protezare a fistulelor arteriovenoase, sunt realizate în condiții sporite de siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Operațiile sunt realizate de chirurgi vasculari cu o vastă experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, cu rezultate foarte bune pe termen lung.
Editor : A.D.V.