Cel mai mare studiu internațional privind consumul de canabis a descoperit o legătură îngrijorătoare între utilizarea frecventă și afectarea memoriei de lucru. Pe măsură ce utilizarea devine tot mai răspândită, cercetătorii avertizează asupra riscurilor cognitive asociate. Deși în România canabisul este ilegal, statisticile indică o creștere a consumului și a capturilor de droguri.
Memoria de lucru este una dintre funcțiile executive, abilități mentale esențiale pentru a funcționa normal în viața de zi cu zi. Spre deosebire de memoria pe termen scurt (de exemplu, reamintirea unui număr de telefon), memoria de lucru ne ajută să păstrăm informațiile în timp ce le folosim activ pentru a îndeplini diverse sarcini. Acest lucru este important pentru raționament, luarea deciziilor și controlul comportamentului.
Cercetători de la instituții din Statele Unite și Canada au analizat sondaje și imagini ale creierului a 1.003 tineri adulți, comparând obiceiurile de utilizare a canabisului auto-raportate cu schimbările din creier în timpul sarcinilor cognitive, potrivit Science Alert.
Dimensiunea semnificativă a grupului testat face din acest studiu cel mai mare de acest tip realizat vreodată, oferind o privire rară asupra modului în care canabisul afectează funcționarea creierului nostru.
Utilizarea excesivă a canabisului, precum și utilizarea recentă, a fost asociată cu nivele mai scăzute de activitate a creierului în timpul unei sarcini de memorie de lucru utilizate frecvent. În timpul altor teste, care analizau mecanismele de recompensă, emoțiile, abilitățile lingvistice și abilitățile motorii, nu s-au observat diferențe substanțiale.
„Am aplicat cele mai înalte standarde la cercetarea noastră, stabilind praguri riguroase pentru semnificația statistică în toate cele șapte teste de funcție cognitivă,” spune neurologul Joshua Gowin, de la University of Colorado Anschutz Medical Campus.
Regiunile cerebrale afectate
- Cercetătorii au identificat zonele din creier afectate:
- Cortexul prefrontal dorsolateral – responsabil pentru luarea deciziilor
- Cortexul prefrontal dorsomedial – implicat în atenție și concentrare
- Insula anterioară – importantă pentru procesarea emoțiilor
Aceste regiuni sunt cunoscute pentru densitatea ridicată de receptori CB1, care sunt ținte pentru compusul psihoactiv din canabis, tetrahidrocanabinolul (THC). La utilizatorii frecvenți, sensibilitatea acestor receptori scade, ceea ce poate explica activitatea cerebrală redusă observată în studiu.
„Utilizatorii excesivi ar trebui să fie precauți”, transmite Gowin.
Conform studiului, nu este clar care sunt mecanismele din spatele acestei asociații sau cât de permanente ar putea fi schimbările. Vârsta și alți factori de sănătate sunt, de asemenea, susceptibili să joace un rol în această relație.
Canabisul în România: consum și trafic în creștere
În România, canabisul rămâne cel mai capturat drog la nivel național, potrivit Agenției Naționale Antidrog. Raportul oficial privind consumul și traficul de droguri evidențiază mai multe tendințe alarmante:
- 1 din 10 persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani a consumat un drog cel puțin o dată în viață
- 1 din 10 elevi a încercat cel puțin o dată un drog ilicit
- 2 din 10 tineri participanți la festivaluri au consumat droguri
- 1 din 5 persoane a ajuns la urgențe din cauza consumului abuziv de medicamente
Vârsta medie de debut în consumul de droguri ilicite este 13 ani, iar pentru alcool și tutun, 10 ani.
În ceea ce privește confiscările, în 2022 au fost capturate:
- 608,38 kg de canabis iarbă (în creștere față de 498,01 kg în 2021)
- 176,92 kg fragmente vegetale cu THC
„93,1% din cantitatea totală confiscată provine din 164 de capturi semnificative”, arată raportul.
Cele mai mari cantități de canabis introduse în România au avut ca țări de proveniență Spania, Olanda, Polonia, Austria și Canada, iar drogurile au fost traficate prin diverse metode: colete, bagaje, elemente de caroserie auto, borcane, pungi de plastic și chiar detergent.
„Pe măsură ce utilizarea canabisului continuă să crească la nivel global, studiul efectelor sale asupra sănătății umane devine din ce în ce mai important”, subliniază Gowin.
„Prin acest demers, putem oferi o înțelegere completă atât a beneficiilor, cât și a riscurilor utilizării canabisului, permițând oamenilor să ia decizii informate și să înțeleagă pe deplin posibilele consecințe”, adaugă Gowin.
Pentru România, problema nu este doar una medicală, ci și de siguranță națională, având în vedere că traficul de droguri continuă să crească, iar consumul devine din ce în ce mai răspândit în rândul adolescenților și tinerilor.
Editor : Ș.A.