Premierul prorus slovac, Robert Fico, a acuzat Cehia că se amestecă în afacerile interne ale țării sale prin intermediul politicienilor și al mass-media. Cu doar câteva zile în urmă, liderul slovac a făcut acuzații similare la adresa Ucrainei, provocând reacții atât de la Kiev, potrivit Radio Praga Internațional.
Fico a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni cu diplomați, adresându-se în special ambasadorului ceh Rudolf Jindrák. În plus, Fico și-a reiterat acuzația că opoziția slovacă pregătește o lovitură de stat și intenționează să preia clădirile guvernamentale.
La începutul săptămânii, Fico a afirmat că atacurile împotriva sa din Cehia vizează în primul rând discreditarea fostului prim-ministru Andrej Babiš. Mișcarea ANO a lui Babiš conduce în prezent sondajele de popularitate ale partidelor, înaintea alegerilor parlamentare din Cehia din această toamnă.
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins zilele trecute acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva Guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa, preluată de Agerpres.
HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei propagande ostile.
Fico a declarat că are dovezi că rețele cu legături cu Ucraina încearcă să destabilizeze Slovacia și să-i răstoarne guvernul.
El a afirmat că organizatorii seriei de proteste în masă împotriva Guvernului de la Bratislava au legături strânse nu numai cu opoziția slovacă, ci și cu așa-numita Legiune georgiană, o asociație de voluntari georgieni care luptă de partea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
HUR susține că nicio unitate cu numele „Legiunea națională georgiană” nu se află în structurile sale, recunoscând în același timp că în trecut a fost în contact cu Mamuka Mamulașvili, care este suspectat de Slovacia că se află în spatele protestelor.
Mamuka Mamulașvili a respins acuzațiile drept unele defăimătoare pentru legiunea pe care o comandă.
Despre Mamulașvili, HUR a precizat că „și-a încheiat contractul cu Legiunea Internațională din cadrul Ministerului Apărării în aprilie 2023 și nu și l-a reînnoit”.
Legiunea Internațională este formată din soldați din diferite țări care au luptat de partea Ucrainei. „Și, bineînțeles, nu efectuează acțiuni hibride de niciun fel pe teritoriul statelor Uniunii Europene”, a precizat HUR, explicând că acest lucru ar dăuna Ucrainei.
Serviciul de informații militare susține că Rusia încearcă să semene discordie între statele lumii libere, să-i discrediteze pe politicienii europeni și chiar să aranjeze crime politice în Europa.
Fico, un naționalist de stânga, este criticat de Ucraina pentru menținerea legăturilor cu Rusia. Liderul slovac a avut convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în decembrie, îndepărtându-se de politica generală a UE și urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban, care a efectuat o vizită în Rusia în iulie.
Drept răspuns, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat demonstrativ pe liberalul Michal Simecka, liderul opoziției slovace, la Kiev, în ianuarie.
Tensiunile între cele două țări vecine s-au amplificat după ce Kievul nu a mai reînnoit acordul cu Moscova pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său la sfârșitul anului trecut, lipsind Slovacia de o sursă majoră de energie.
Editor : Marina Constantinoiu