Peisaj dezolant la marginea orașului Târgu Jiu, unde tone de haine vechi zac, de ani de zile, pe câmpuri. În zonă există un tomberon, însă oamenii tot la voia întâmplării le aruncă. În fața munților de gunoaie textile, autoritățile ridică din umeri. De altfel, 95% dintre textilele din România ajung fie la gunoi, fie pe foc, arată datele Agenţiei Europene de Mediu. Și pare că nimic nu s-a schimbat deși, de o lună deja, colectarea selectivă a materialelor textile a devenit obligatorie în România.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Câmpurile de la periferia municipiului Târgu Jiu arată, mai degrabă, ca un depozit imens de second-hand. Sute de kilograme de materiale textile au fost aruncate în această zonă, iar multe dintre ele sunt îngropate, pentru că sunt aici de foarte mult timp.
Pentru a face curățenie în zonă, primăria cheltuie din bugetul local 1,5 milioane de lei anual. Dacă ar separa deșeurile textile de restul, așa cum cere legea de anul acesta, costurile s-ar dubla. Autorităţile sunt, însă, depășite de situație.
Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu: Pentru a implementa o astfel de măsură, în primul rând trebuie să ai bugetul necesar, să pregătești un proiect în așa fel încât să poată să devină operațional. Noi aflăm la 1 ianuarie că de la 1 ianuarie aplicăm, în condițiile în care avem de 2 ani de zile renumita ordonanță trenuleț, care ne spune că nu putem să achiziționam nimic. Trebuie să armonizăm legislația existentă cu proiectele cu care venim.
În tot acest timp, oamenii sunt cei care suportă mirosul din zonă, care mai ales vara e foarte greu de tolerat. Iar pentru că nu au pubele speciale pentru haine, oamenii caută soluții.
Localnică: Le-am mai dat.
Reporter: Nu le aruncați la gunoi, doamnă?
Localnică: Nu, nu.
Localnică: Eu le-am donat, am și de la copii, că am o nepoțică mai mică și le dăm din unul în altul. Reporter: Vi se pare mai bine să le colectam selectiv?
Localnică: Păi ar fi bine că mai sunt.
Localnică: La tomberon ca n-avem, adică nu am posibilitatea, adică nu sunt pe toate drumurile containere din alea.
Localnică: Este o idee bună, dar încă mai trebuie făcută pe industrie, pe orizontală, în care să facem ceva cu ele, nu doar să colectam.
Peste 95% din textilele prezente în gospodăriile româneşti ajung să fie aruncate la gunoi şi arse, conform raportului Agenţiei Europene de Mediu, citat de Organizaţia Humana People to People.
reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia