Ministerul Justiției a transmis o nouă solicitare către autoritățile turce cu privire la extrădarea lui Ionuț Costea, fostul președinte Eximbank care a fugit din țară după ce a primit o condamnare de 6 ani de închisoare. Reacția instituției vine la scurt timp după ce Gândul a publicat mai multe poze cu cumnatul lui Mircea Geoană, iar reporterii susțin că acesta s-ar afla în Istanbul. Turcia nu l-a extrădat încă pe Costea pentru că „nu a putut fi localizat”.
Gândul a publicat pe 3 februarie mai multe poze cu Ionuț Costea și persoane din anturajul acestuia. Publicația susține că l-a găsit pe cumnatul lui Mircea Geoană în Istanbul.
Reporterii Gândul arată că au pornit de la un clip video cu Costea și au reușit să îl localizeze pe acesta într-un cartier de lux al metropolei din Turcia.
Costea a fost surprins alături de mai multe persoane și pe parcursul mai multor zile în poze făcute de reporteri la restaurante din Istanbul.
Potrivit relatării acestora, Costea nu iese în public fără să poarte o șapcă și își plătea consumația prin interpuși sau cu ajutorul unor carduri turcești pe care nu apar date de identificare.
Gândul a publicat și adresa din Turcia la care ar locui cumnatul lui Geoană.
Ce spun autoritățile
Ministerul Justiției a transmis, într-un punct de vedere pentru digi24.ro, că „a formulat și transmis o nouă solicitare către autoritățile din Turcia privind stadiul cererii de extrădare” a lui Costea.
Noua solicitare transmisă de Ministerul Justiției a venit la scurt timp după ce Gândul a publicat informațiile despre Costea.
În același timp, Poliția Română a transmis că autoritățile turce nu au confirmat informațiile potrivit cărora Costea s-ar afla în Istanbul.
Fugar din 2023
Cumnatul lui Geoană – Mircea-Ionuț Costea, fost director Eximbank – a fost condamnat în 2023 la șase ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. Tot atunci, judecătorii au decis confiscarea a 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Costea.
Menționăm că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat în anul 2018, printr-un comunicat de presă, că Mircea-Ionuț Costea, fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și alte persoane sunt urmărite penal pentru trucarea unor licitații de reabilitare a unor căi ferate.
CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării
Costea a fugit din țară și a fost dat în urmărire de poliție imediat după anunțul condamnării. În februarie 2024, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunțase că va fi extrădat „rapid” din Turcia.
În octombrie, însă, tot ministrul Justiției menționa că procedurile de extrădare nu pot începe pentru că „Interpol nu are locația exactă” a lui Mircea-Ionuț Costea.
Subiectul a revenit în atenția publică în toamna anului 2024, când Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidențiale, anulate între timp. Geoană a fost pus să comenteze în mai multe rânduri acuzațiile aduse lui Costea.
„Răspunsul este format din trei puncte. Unu, neamurile nu ţi le alegi, fiecare este responsabil pentru faptele sale. Doi, nimeni nu este deasupra legii şi trei, niciun fel de clemenţă, pentru nimeni, poate fi din familia mea sau din altă parte, ca preşedinte niciun fel de clemenţă, cine a încălcat legea trebuie să plătească şi fiecare este responsabil pentru deciziile sale”, a fost răspunsul lui Mircea Geoană cu privire la acuzațiile aduse lui Mircea-Ionuț Costea, dat în septembrie, la ProTV.
Editor : M.G.