Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că niciun angajat din instituţia pe care o conduce şi din unităţile subordonate nu va fi dat afară în urma reorganizării, chiar dacă fondul de salarii din bugetul MADR a fost redus cu 5% în acest an.
„Ministerul Agriculturii a făcut reorganizarea, a fost aprobată prin lege, ea va intra în vigoare din 31 decembrie 2025. Practic, la Ministerul Agriculturii, din 166 de ordonatori de credite, au rămas 66 şi cred că 78 sau 79 au fost desfiinţaţi. Cât voi fi ministru al Agriculturii nu voi da afară niciun angajat al ministerului sau din unităţile subordonate din ţară”, a declarat, marţi, Florin Barbu, după dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, potrivit Agerpres.
Întrebat cum vede iniţiativa preşedintelui Senatului României, Ilie Bolojan, referitoare la restructurarea instituţiei, Florin Barbu a răspuns: „Fiecare practică management-ul pe care îl ştie”.
„Mie Guvernul României mi-a dat un buget redus cu 5% la fondul de salarii. Vreau să vă spun că Ministerul Agriculturii se încadrează în acest buget, pentru că etapizat, lună de lună, că vorbim în toate agenţiile, pentru că Ministerul Agriculturii are undeva la 13.500 de angajaţi, lunar se pensionează şi, bineînţeles, nu voi mai ocupa acele posturi, iar în instituţiile care au deficit de personal, voi reloca posturile pentru a crea un echilibru, astfel încât să funcţioneze la randament maxim aceste instituţii”, a adăugat şeful MADR.
Potrivit sursei citate, prin reorganizarea făcută la MADR economiile se ridică la peste 50 de milioane de lei, adică în jur de 10 milioane de euro, iar prin reducerea bugetului la fondul de salarii cu 5%, mai sunt încă 60 de milioane de lei.
Barbu a mai spus că agenţiile APIA şi AFIR trebuie să rămână de sine stătătoare, pentru că gestionează un buget de peste 15,9 miliarde de lei anual din fonduri europene şi naţionale.
„Aceste două agenţii gestionează un buget de 15,9 miliarde euro anual. Numai la APIA, plăţile directe sunt de aproape 2,6 miliarde euro. Dacă vorbim de AFIR, vorbim de proiecte de 5,9 miliarde fonduri europene şi 3 miliarde de euro de la bugetul de stat. Cred că aceste instituţii trebuie să rămână de sine stătătoare, nu au aceleaşi atribuţii, iar aceşti bani pe care noi plătim prin plăţi directe, prin investiţii din bugetul naţional, aceşti bani se reîntorc în bugetul de stat în fiecare an, atâta timp cât bugetul Ministerului Agriculturii, spuneam mai devreme, a ajuns la performanţa ca sumele să fie 70% de la Uniunea Europeană şi 30% de la bugetul de stat”, a răspuns Barbu unei întrebări privind păstrarea agenţiilor de plăţi.
Editor : A.P.