Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2025, cu 25 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat cu acest prilej că, de şase luni de zile, în România este o „criză uriaşă de ser”, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „vorbeşte mult” şi „minte îngrozitor”, informează Agerpres.
Parlamentarii au adoptat un amendament propus de AUR la bugetul Ministerului Sănătăţii prin care se alocă suma de 35.125.000 lei pentru relocare şi un nou ansamblu medical la Institutul Clinic Fundeni.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că bugetul MS şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sunt „cele mai mari bugete alocate sănătăţii până în acest moment” şi arată „un interes evident şi o preocupare de fapt a Guvernului” pentru ca sistemul de sănătate să poată să realizeze două activităţi importante: accesul la servicii medicale şi dezvoltarea unor investiţii „ambiţioase fără precedent” în România în toate judeţele ţării.
El a spus că în anul 2025 din bugetul Ministerului Sănătăţii se va asigura continuitatea în implementarea activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate publică, respectiv protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile, asigurarea diagnosticului radiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestor, de testare a persoanelor infectate HIV/SIDA şi asigurarea tratamentului antiretroviral al bolnavilor cu infecţie confirmată, precum şi tratamentele necesare profilaxiei post expunere.
Rafila a arătat că vor continua programele şi în cazul tuberculozei, realizarea activităţii organe ţesuturi şi celule de origine umană, realizarea screening-urilor neonatale pentru diagnosticul mai multor afecţiuni rare, testarea genetică a gravidelor şi a persoanelor din grupele la risc pentru boli genetice. „În anul 2025 se continuă tratarea pacienţilor critici prin programele de acţiuni prioritare, se va asigura tratamentul în străinătate al bolnavilor care necesită acordarea de servicii medicale care nu sunt disponibile în România, inclusiv în cazul marilor arşi”, a adăugat ministrul.
El a precizat că, în cadrul propunerii pentru anul 2025, s-a solicitat creşterea bugetului pentru mai multe programe naţionale de prevenire, supraveghere şi control – infecţie HIV/SIDA, tuberculoză, securitate transfuzională, de sănătate a femeii şi copilului.
Protest USR în timpul dezbaterilor: „Rafila a distrul Planul național de combatere a cancerului”
Ministerul Sănătăţii propune susţinerea unor cheltuieli de investiţii în infrastructură şi dotarea unităţilor sanitare din subordine.
„Au fost prevăzute fonduri în sumă de 700.000.000 lei pentru dotarea secţiilor ATI cu echipamente şi aparatură de înaltă performanţă, pentru reducerea mortalităţii infantile prin dotarea cu echipamente medicale, efectuarea unor lucrări de intervenţie, având în vedere vechimea unităţilor sanitare şi cerinţele de conformare a acestora”, a mai spus el.
În timpul dezbaterilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu a protestat, afişând o pancartă cu mesajul „Rafila a distrus Planul naţional de combatere a cancerului”.
„De şase luni de zile avem în România o criză uriaşă de ser. Serul este dovada că domnul Rafila vorbeşte mult, prost şi minte îngrozitor. Nu mai vin o grămadă de firme din lumea aceasta civilizată medicală cu medicamente şi cu produse foarte ieftine pentru că domnul Rafila plafonează preţul la aceste medicamente, care ar trebui să se găsească în mod uzual în toate spitalele. Gândiţi-vă la absurdul situaţiei: o sticlă de apă costă mai mult decât o sticlă de ser”, a susţinut Emanuel Ungureanu.
El a precizat că plafonarea preţului medicamentelor împiedică distribuitorii să vină în spitale cu ser.
„Această plafonare a medicamentelor împiedică distribuitorii să vină în spitale cu ser. O sticlă de ser de 500 de mililitri costă 2,97 lei. Sunt spitale în această ţară care restricţionează tratamente pentru pacienţi pentru că nu au ser. Criza este de şase luni, domnul Rafila n-a scos niciun sunet în această audiere despre această mare criză, cum nu scoate niciun sunet despre medicamentele care dispar de pe piaţă în fiecare zi, tocmai pentru că politica asta tâmpită – să iei preţul cel mai mic din 12 ţări şi după aceea cu acel preţ de referinţă să mergi cu 65% din valoarea lui – împiedică o grămadă de firme din ţară şi din afară să vină pe piaţă cu medicaţia atât de necesare”, a mai spus deputatul USR.
Editor : M.L.