În România, aproape 100 de pacienți mor în fiecare an în așteptarea unui transplant care nu vine niciodată. Donarea de organe nu este un subiect tabu doar în rândul populației, ci și în spitale, unde chiar și unii medici ezită să declare moartea cerebrală, diagnostic în baza căruia se poate face prelevarea.
Pe de altă parte sunt familii care refuză donarea, la sfatul unor preoți sau chiar a unor clarvăzători, atrag atenția medicii. Pentru a schimba această realitate, Agenția Națională de Transplant și colegiul Medicilor România au semnat un protocol de colaborare prin care își asumă că vor informa medicii despre importanța donarii de organe și despre ce înseamnă moartea cerebrală.
România este codașă la numărul donatorilor de organe, numai 5 la un milion de locuitori, față de alte țări dezvoltate, care au de patru ori mai mulți donatori.
„Mortalitatea pe lista de așteptare este în jur de 20 %, ceea ce este foarte mult”, explică prof. dr. Vlad Brașoveanu, medic primar chirurgie generală.
Donarea de organe este posibilă numai în urma decesului pacientului și cu acordul familiei, însă multe familii dar și o parte din personalul medical nu înțeleg diagnosticul de moarte cerebrală, adică decesul creierului. „În momentul în care am pus diagnosticul de moarte cerebrală, nu mai există nici un fel de activitate cerebrală. Toți neuronii din creier sunt morți și asta înseamnă zero posibilități de recuperare”, spune dr. Darius Morlova, medic specialist ATI la Spitalul Bagdasar-Arseni.
„Acest diagnostic este, de fapt, unul științific. Dacă mai apare un coleg care nu este foarte convins de acest lucru sau, mai mult, se opune, vă dați seama că prejudiciază foarte mult activitatea”, explică și Guenadiy Vatachki, director Agenția Națională de Transplant.
„Spulberarea acelor mituri de genul ‘se prelevează organe, pacienții au lacrimi’. Dimpotrivă, corneea este uscată, atât de uscată că trebuie să o prezervăm cu tampoane cu ser fiziologic”, spune Carmen Pantiș, coordonator transplant la Spitalul Județean Oradea.
Potrivit medicilor, 5 % dintre pacienții care decedează la Terapie Intensivă pot fi declarații în moarte cerebrală. În România, se întâmplă acest lucru doar la 0,3 %.
Rata de refuz a donării de organe în rândul populației din România este de 33 %, spune șeful Agenției de Transplant, iar, uneori, motivele sunt dincolo de medicină. „Unii acceptă diagnosticul, acceptă severitatea diagnosticului, dar, în urma unor discuții cu anumiți preoți, cu clarvăzători, li se spune că ar mai exista o șansă, că ei știu mai bine. Le vând speranțe”, spune dr. Darius Morlova, medic specialist ATI la Spitalul Bagdasar-Arseni.
În România sunt 33 de spitale acreditate pentru prelevare de organe, dar nu toate au activitate.
Editor : B. G.