Așa-numitul grup de lucru Trump al Uniunii Europene și-a petrecut anul 2024 pregătindu-se pentru o posibilă dispută comercială. Detaliile sunt secrete, dar principiile directoare devin din ce în ce mai clare, potrivit unei analize New York Times.
Uniunea Europeană și-a petrecut anul trecut întocmind planuri secrete pentru ceea ce ar face blocul comunitar dacă președintele Trump își va îndeplini amenințările de a impune tarife mai mari pentru bunurile și serviciile europene. Acum, pe măsură ce acele amenințări trec de la stadiul ipotetic la iminent, planurile blocului comunitar intră în atenția largă a publicului.
„Loviți sectoare specifice, sensibile din punct de vedere politic – cum ar fi produsele fabricate în statele republicane – cu tarife țintite menite să provoace durere maximă. Nu escalada într-o competiție «ochi pentru ochi», dacă poate fi evitată. Mișcați-vă rapid și hotărât, potențial folosind noi tactici care ar putea afecta furnizorii de servicii precum marile firme de tehnologie din Silicon Valley”.
Este un manual brut – descris pe larg de trei diplomați care au cerut anonimatul pentru că planurile încă sunt discutate – pe care Europa ar prefera să nu îl folosească.
Primul obiectiv este acela de a evita un război comercial oferindu-se să negocieze, inclusiv prin mai multe achiziții europene de gaze americane, pentru care Trump insistă. Oficialii UE au avertizat că un război comercial între bloc și Statele Unite ar fi un dezastru care ar costa ambele părți și ar aduce beneficii rivalilor geopolitici precum China și Rusia.
Însă Trump a ținut continentul în chingi, spunând săptămâna aceasta că blocul „cu siguranță” se va confrunta cu tarife și „destul de curând”. Dacă liniștirea eșuează, Europa transmite că este gata să răspundă.
„Suntem pregătiți”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în timpul unei conferințe de presă, săptămâna aceasta, la Bruxelles, când a fost întrebată dacă este pregătită să evite majorările tarifelor din partea noii administrații americane.
Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, nu a specificat produsele pe care le-ar putea viza cu tarife mai mari, nici măcar în întâlnirile cu ambasadori și alți diplomați din țările UE, au spus cei trei diplomați, care au fost informați cu privire la ideile generale dezvoltate de așa-numitul grup de lucru Trump. Blocul are 27 de țări membre, iar planurile care sunt distribuite prea larg sunt susceptibile să se scurgă, eliminând avantajul lor strategic.
Măsuri care să-l afecteze cât mai mult pe Trump și cât mai puțin UE
Dar câteva principii directoare sunt din ce în ce mai clare, au spus doi dintre diplomați, care rezultă în urma muncii grupului de lucru al comisiei, cât și a experienței acumulate din primul mandat al lui Trump. Diplomații au solicitat protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile din punct de vedere politic.
Prima idee este că tarifele ar fi cel mai probabil țintite, indiferent dacă asta înseamnă că vor fi aplicate anumitor industrii sau produselor care vin din anumite zone geografice. În 2018, de exemplu, Europa a reacționat la tarifele la oțel și aluminiu, lovind whisky-ul american cu taxe mari, ceea ce a afectat industria de bourbon din Kentucky și, prin urmare, o circumscripție critică pentru Mitch McConnell, un republican din Kentucky care era atunci liderul majorității în Senat.
O a doua idee este eșalonarea răspunsului, lansând sau intensificând represalii numai dacă anumite declanșatoare sunt îndeplinite sau se trece de anumite perioade, au spus doi dintre diplomați.
Al treilea este că răspunsurile nu ar fi neapărat „ochi pentru ochi”, potrivit tuturor celor trei diplomați. Dacă Trump comandă un tarif general de 20% pentru Europa, asta nu înseamnă că Europa trebuie să răspundă cu un tarif general de 20% pentru Statele Unite. UE dorește în continuare să respecte regulile comerciale globale susținute de Organizația Mondială a Comerțului, ceea ce ar putea sugera o abordare mai chirurgicală.
O opțiune pe masă este utilizarea unui „instrument anti-coerciție”, un cadru legal relativ nou, care ar permite blocului să vizeze rapid cu tarife marii furnizori americani de servicii – precum marile companii de tehnologie.
În vigoare din 2023 , instrumentul permite UE să utilizeze „o gamă largă de posibile contramăsuri”, cum ar fi taxe vamale mai mari sau limite de import, atunci când o altă țară dăunează industriei europene în încercarea de a pune presiune asupra guvernului și de a aduce schimbări politice. Ideea este de a permite blocului să răspundă la presiunea politică manipulativă rapid și sever.
Financial Times a raportat inițial că comisia ar putea folosi instrumentul pentru a ataca furnizorii de servicii, inclusiv marile companii de tehnologie din Silicon Valley, ca răspuns la tarifele americane. Doi dintre diplomați au confirmat că se discută despre utilizarea instrumentului, deși e departe de a fi un plan sigur.
Ei au spus că a merge mai departe cu instrumentul ar putea fi o opțiune prea drastică, pentru că scopul final al Europei nu este de a aprinde un război comercial total.
Uniunea Europeană așteaptă să vadă care e primul pas al lui Donald Trump
Deocamdată, este imposibil ca Europa să consolideze un plan de reacție. Motivul simplu: nimeni nu știe ce va face Donald Trump.
„Vor să încheie o înțelegere – cred că sunt încă foarte nesiguri cu privire la obiectivele adevărate”, a spus Jörn Fleck, director senior la Centrul pentru Europa de la grupul de reflecție The Atlantic Council.
De asemenea, liderii UE s-au luptat uneori să aducă Washingtonul la discuții. Marco Rubio, secretarul de stat, a fost invitat să se întâlnească cu miniștrii de externe, dar nu a făcut acest lucru, deși a avut un apel cu diplomatul de vârf al blocului, Kaja Kallas. Von der Leyen nu s-a întâlnit cu Trump de la învestirea din ianuarie.
Chiar dacă Trump nu a spus cum ar arăta tarifele pentru Europa, el a afirmat în repetate rânduri că vrea ca Europa să cumpere mai multe mașini americane și produse agricole, pe lângă gaze.
Acest lucru a făcut ca Europa să ofere stimulente în efortul de a evita războiul comercial înainte ca acesta să înceapă. Oficialii au spus clar că sunt dispuși – chiar pregătiți – să cumpere mai mult combustibil american. Oficialii încearcă deja să găsească o modalitate de a-și diversifica sursele de energie, pe măsură ce continentul se îndepărtează de gazul rusesc.
„Încă primim mult GNL din Rusia și de ce să nu îl înlocuim cu GNL american”, a spus von der Leyen în zilele după ce Trump a fost reales, referindu-se la gazul natural lichefiat.
Oficialii europeni au spus, de asemenea, că este probabil să cumpere mai multe produse americane din domeniul apărării, pe măsură ce intensifică cheltuielile militare la nivel de bloc. Cheltuielile militare mai mari sunt, parțial, un răspuns la Trump, care a insistat ca națiunile europene să cheltuiască mai mult pentru NATO.
Angajamentele UE în ceea ce privește Groenlanda
Și când vine vorba de Groenlanda – un teritoriu autonom al Danemarcei, membru al UE, pe care Trump zice că vrea să-l anexeze pentru importanța sa strategică – europenii au subliniat că sunt deschiși să investească mai mult în insulă.
„Sunt total de acord cu americanii că nordul extrem, că regiunea arctică, devine din ce în ce mai importantă atunci când vorbim despre apărare, securitate și descurajare”, a declarat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, săptămâna aceasta, la Bruxelles. „Și este posibil să găsim o modalitate de a asigura amprente mai puternice în Groenlanda.”
Mai presus de toate, liderii europeni au încercat să reamintească Washingtonului cât de importantă este relația dintre UE și Statele Unite, atât din punct de vedere economic, cât și pentru pacea globală.
Nu numai că UE, atunci când este tratată ca un bloc, este cel mai important partener comercial al Americii, ci este, de asemenea, un importator major de servicii americane și, după cum au subliniat oficialii în mod repetat în ultimele zile, companiile europene angajează milioane de americani.
„Sunt în joc multe pentru ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen, în această săptămână.
Dar ea a adăugat că „ne vom proteja întotdeauna propriile interese – oricum și oricând este nevoie”.
Editor : Ș.R.