Statele Unite vor impune de luni taxe vamale de 25% asupra aluminiului şi oţelului care intră în ţară, a anunţat duminică preşedintele american Donald Trump, notează AFP, BBC și Financial Times. România este una dintre țările care exportă oțel și aluminiu în SUA, la nivelul câtorva sute de milioane de dolari.
„Tot oţelul care soseşte în Statele Unite va avea taxe vamale de 25%”, a declarat şeful statului în avionul prezidenţial, potrivit elementelor raportate de reporterii prezenţi la bordul avionului care îl transportă la New Orleans pentru a asista la finala Ligii profesioniste de fotbal american.
Trump a adăugat că acelaşi nivel de tarife se va aplica şi aluminiului.
Liderul de la Casa Albă a mai indicat că va anunţa „marţi sau miercuri” „taxe vamale reciproce”, cu scopul de a alinia impozitarea produselor care intră în Statele Unite cu modul în care produsele americane sunt taxate în străinătate.
„Dacă ei ne taxează cu 130% şi noi nu îi taxăm, nu va rămâne aşa”, a afirmat Trump. „Acest lucru nu va afecta toate ţările, deoarece unele impun aceleaşi taxe vamale ca şi noi. Dar cei care profită de Statele Unite vor fi răsplătiţi pe măsură”, a adăugat el.
Îngrijorare în rândul marilor exportatori
În replică, Doug Ford, premierul provinciei Ontario, l-a acuzat pe Trump, într-o postare online, de „schimbare a obiectivelor și haos constant, punând economia noastră în pericol”. Producția de oțel a Canadei este concentrată în Ontario, scrie BBC.
Comentariile lui Trump au provocat, de asemenea, scăderea acțiunilor principalilor producători sud-coreeni de oțel și de automobile. Coreea de Sud este un exportator major de oțel către SUA.
Între timp, prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat în Parlament că guvernul său va „pleda” în fața SUA pentru ca Australia să fie scutită de orice taxe vamale la oțel și aluminiu – ceea ce a obținut în timpul primului mandat al lui Trump.
Albanese a mai spus că are programată o întâlnire cu președintele SUA.
Acțiunile BlueScope, cel mai mare producător de oțel din Australia, au crescut cu aproximativ 1,6%. Compania are o prezență semnificativă în Ohio, unde operează laminorul North Star.
Măsura lui Trump marchează o altă escaladare majoră a politicii comerciale a lui Trump, care a provocat deja represalii din partea Chinei, amintește BBC.
Taxele vamale, în centrul politicii lui Trump
De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice şi diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar şi ca o pârghie pentru negocierile cu ţările vizate, scrie AFP.
De marţi, produsele din China s-au scumpit prin taxe vamale suplimentare de 10% – măsură la care Beijingul a decis să răspundă cu suprataxe ţintite asupra anumitor produse americane din 10 februarie.
Exporturile din Mexic şi Canada spre Statele Unite urmau iniţial să se confrunte cu taxe vamale (de 25%) începând de marţi. Dar Donald Trump le-a acordat în ultimul moment o amânare de o lună, după ce a primit angajamente de a consolida securitatea frontierelor.
Analiștii cred că nu sunt excluse exceptări de la aceste reguli, mai ales că afectată nu este doar China, de unde SUA importă circa 10% din aceste metale, mai afectate sunt țările considerate aliații apropiați ai SUA, așa cum ar fi Canada, Mexic, Italia, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania.
Editor : Marina Constantinoiu