Fostul candidat prorus la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a mers demonstrativ la piață în ziua în care a cerut boicotarea supermarketurilor și hipermarketurilor. Și el, și soția sa au avut la ei coșulețe în care să-și pună cumpărăturile, dar șoferul a fost cel care a băgat produsele în portbagaj.
Vizita lui Călin Georgescu în piața 16 februarie din nordul Bucureștiului pare o acțiune electorală: fostul candidat a fost însoțit de soția sa, dar a avut și pază, iar în incinta pieței a fost așteptat de un reporter de televiziune.
Cristela Georgescu a spus că au cumpărat legume, ca să gătească „fasolică la cuptor” și salată. Ei au plecat de la piață cu o mașină cu șofer, care le-a pus cumpărăturile în portbagaj, potrivit G4Media.
Georgescu a cerut românilor să boicoteze astăzi supermarketurile, motivându-și apelul cu afirmații false. El a ales ziua de luni invocând motive religioase, dar aceasta este o zi în care de obicei merg mai puțini oameni la hipermarketuri.
„Cam asta este cu aceste magazine cărora le plângem de mile că le boicotăm. Stați liniștiți, oricum declară profit zero. Deci în condițiile astea nu cred că le afectăm existența. Ați venit în România să faceți afaceri? Atunci plătiți corect impozitele”, a susținut Georgescu.
Datele oficiale îl contrazic însă. Rapoartele financiare ale firmelor înregistrate în România sunt publice și oricine le caută poate afla că marile lanțuri de supermaketuri și hipermarketuri au raportat, în 2023, venituri de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Informațiile din 2024 încă nu sunt disponibile.
Datele din aplicația specializată Termene.ro arată că Lidl a avut cel mai mare profit. Lanțul german are în România 11.300 de angajați și a avut un profit net de peste un miliard de lei. Pe locul al doilea se află Kaufland, cu 865 de milioane de lei, și care are cei mai mulți angajați – 14.300.
Urmează Carrefour, cu 249 de milioane de lei profit. În continuare, Penny, Mega Image și Auchan au avut și ele profituri nete între 244 și 86 de milioane de lei, profituri pentru care companiile plătesc impozit.
Cu pierderi de peste 200 de milioane de lei apare Profi. Acesta este preluat de Mega Image, într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro care se va încheia anul acesta.
Cele 7 mari companii enumerate au peste 69.000 de angajați români.
Tot Călin Georgescu susține în declarațiile sale că nu există produse românești la raft în marile lanțuri de magazine. Și în acest caz e vorba despre o dezinformare. În realitate, 70% dintre produsele pe care le găsim la raft sunt românești, realizate de procesatori români, spune ministrul Agriculturii, care precizează că o săptămână de boicot ar însemna falimentul procesatorilor români.
Editor : M.B.