Guvernul de dreapta al Suediei a anunțat, vineri, că va încerca să înăsprească legile privind armele în urma celui mai grav atac armat din țară, care a avut loc la un centru de educație pentru adulți. Individul care a ucis 10 persoane a folosit propriile sale arme de asalt, pentru care avea permis, potrivit anchetei preliminare, scrie Reuters.
Zece persoane au fost împușcate mortal, marți, la școala Risbergska din Orebro, înainte ca bărbatul despre care se crede că este făptuitorul, identificat de presa suedeză drept Rickard Andersson, un suedez de 35 de ani, descris ca un om retras, care pierduse contactul cu familia și prietenii, să se sinucidă.
Poliția nu a dezvăluit numele morților și răniților, dar a spus că speră să încheie procesul de identificare vineri. Printre victime se numără câțiva creștini care au fugit de persecuția din Siria, potrivit presei suedeze. Poliția spune că nu a găsit nicio dovadă a unui motiv ideologic până acum.
Guvernul a convenit cu susținătorii săi de extremă-dreapta din parlament să înăsprească procesul de verificare pentru persoanele care solicită licențe pentru arme și să interzică vânzarea unor arme semiautomate.
Guvernul a spus că AR-15, o pușcă de asalt bazată pe un design militar care a fost folosit în multe împușcături în masă din Statele Unite, este genul de armă pe care vrea să o interzică.
„În lumina oribilului atac din Orebro de la începutul acestei săptămâni, credem că echilibrul corect este să anulăm regulamentul și să interzicem acest tip de arme”, a declarat ministrul Justiției, Gunnar Strommer, pentru Reuters.
El a spus că încă nu este clar ce fel de arme au fost folosite în atacul de la Orebro și interzicerea armelor AR-15 ar fi o „măsură preventivă”.
„Știm că acest tip de armă, cu unele modificări, poate deveni foarte periculoasă și, de asemenea, că a fost folosită în astfel de împușcături în alte țări”, a spus el.
Puștile AR-15 au fost permise pentru vânătoare din 2023, iar Strommer a spus că aproximativ 3.500 au fost autorizate de atunci.
Guvernul a transmis că dorește, de asemenea, să consolideze schimbul de informații între poliție și Consiliul Național de Sănătate și Asistență Socială cu privire la persoanele cărora nu ar trebui să li se permită să dețină arme din motive medicale. „Trebuie să ne asigurăm că numai oamenii potriviți au arme în Suedia”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson reporterilor în timpul unei vizite în Letonia.
Principalul partid de opoziție din Suedia, social-democrații, a salutat demersul, dar a cerut verificări și controale mai ample. „Există un înainte și un după 4 februarie”, a declarat parlamentarul social-democrat Theresa Carvalho, într-o conferință de presă.
Poliția nu a precizat ce fel de arme au fost folosite în atac, spunând doar că trei puști licențiate pentru presupusul ucigaș au fost găsite lângă cadavrul său. Presa locală a relatat că acesta avea permis de vânătoare.
Suedia are un nivel ridicat de deținere a armelor, conform standardelor europene, deși este mult mai scăzut decât în Statele Unite. Majoritatea armelor sunt deținute în mod legal pentru vânătoare, dar un val de crime de bande a evidențiat incidența ridicată a armelor de mână ilegale.
Atacul a ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire securitatea din școlile suedeze. Spre deosebire de multe alte țări, școlile sunt în general văzute ca spații semipublice și rareori au controale pentru cine intră sau cine iese.
Editor : Ș.R.