Preşedintele Donald Trump a instalat un nou director interimar la Biroul pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor (CFPB), Russell Vought, care luni a ordonat tuturor angajaţilor agenţiei să nu vină la birou şi să nu desfăşoare nicio activitate, potrivit unui e-mail obţinut de Reuters.
Decizia vine după ce sediul CFPB din Washington a fost închis în weekend, blocând activitatea unei agenţii federale cu aproape 2.000 de angajaţi, responsabilă de aplicarea legilor privind protecţia consumatorilor în domeniul financiar.
”Angajaţii nu trebuie să vină la birou. Vă rog să nu desfăşuraţi nicio activitate de lucru”, a transmis Vought în mesajul său.
Russell Vought, cunoscut pentru viziunile sale conservatoare, a preluat conducerea agenţiei vineri şi este unul dintre arhitecţii proiectului politic de dreapta ”Project 2025”, care propune desfiinţarea CFPB.
Weekendul trecut, administraţia Trump a intensificat eforturile de a neutraliza agenţia, permiţând Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală, condus de miliardarul Elon Musk, acces complet la sistemele informatice ale CFPB. În urma acestei decizii, Vought a suspendat toate acţiunile de supraveghere a companiilor financiare.
Elon Musk a promis să desfiinţeze CFPB, postând vineri mesajul ”CFPB RIP” pe reţeaua sa socială X. Agenţia ar fi trebuit să reglementeze viitorul său parteneriat de afaceri cu gigantul Visa.
Controverse şi reacţii politice
Casa Albă a justificat decizia, afirmând că CFPB a fost transformat într-un ”instrument birocratic ideologic”, care a acţionat împotriva anumitor industrii şi persoane.
”Această politizare se încheie acum,” a transmis administraţia Trump într-un comunicat.
Decizia a generat o reacţie puternică din partea legislatorilor democraţi şi a organizaţiilor progresiste.
Luni era programat un protest în faţa sediului agenţiei, unde senatoarea Elizabeth Warren şi deputata Maxine Waters urmau să ceară explicaţii cu privire la ”preluarea” agenţiei de către Musk.
Sindicatul angajaţilor guvernamentali, National Treasury Employees Union, a intentat duminică un proces federal împotriva lui Vought, susţinând că decizia acestuia subminează puterea Congresului de a stabili şi finanţa mandatul agenţiei.
CFPB, creată în 2010 prin legea Dodd-Frank, nu este finanţată direct de Congres, ci îşi obţine bugetul de la Rezerva Federală.
Vought a declarat deja că nu va solicita fonduri suplimentare, întrucât agenţia dispune în prezent de rezerve de peste 700 de milioane de dolari.
Impact economic şi reacţii din industrie
Acţiunile băncilor americane au înregistrat scăderi luni, indicele bancar S&P 500 coborând cu 1,9% în tranzacţiile de după-amiază.
Deşi unele companii financiare încearcă să adopte o poziţie neutră, Brian Wenzel, director financiar al Synchrony Financial, a declarat că, deocamdată, nu şi-au schimbat relaţia cu CFPB.
”Ne vedem de treabă. Avem mult respect pentru CFPB şi vom continua să colaborăm cu ei,” a spus el la o conferinţă financiară.
Criticii administraţiei Trump avertizează că această acţiune expune consumatorii la riscuri mai mari de fraudă şi abuzuri financiare. Organizaţia Consumer Reports a declarat că oprirea activităţii CFPB este o încercare clară de a bloca agenţia timp de patru ani.
În acelaşi timp, industria bancară şi republicanii au criticat CFPB pentru autoritatea sa extinsă, acuzând agenţia că a devenit prea puternică şi lipsită de responsabilitate. În special, fosta conducere democrată a agenţiei a fost criticată pentru reglementările stricte privind comisioanele bancare.
”CFPB a fost mereu un subiect politic controversat şi se pare că va rămâne aşa,” a concluzionat Christopher Wolfe, director la agenţia de rating Fitch.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].