Elita businessului Italiei a fost zguduită de o escrocherie care a folosit o voce generată de inteligența artificială, imitându-l pe ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, pentru a le cere magnaților să vireze milioane de euro în conturi bancare din străinătate pentru a ajuta la plata răscumpărărilor pentru eliberarea unor jurnaliști italieni răpiți în străinătate, relatează Financial Times.
Escrocheria îi viza pe unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Italia, printre care președintele Pirelli, Marco Tronchetti Provera, creatorul de modă Giorgio Armani, co-fondatorul Prada, Patrizio Bertelli, proprietarul Tod’s, Diego Della Valle, fostul proprietar al Inter Milano, Massimo Moratti, și membri ai familiilor miliardare Beretta și Menarini, a declarat o persoană care cunoaște detalii din anchetă.
Cel puțin unul a transferat un milion de euro
În timp ce mulți au fost imediat suspicioși, cel puțin unul dintre aceștia a fost convins să transfere 1 milion de euro în conturi bancare din străinătate, după ce a fost asigurat în mod fals că va fi rambursat ulterior de Banca Italiei pentru această plată. Până în prezent, trei oameni de afaceri milanezi au depus plângeri oficiale la biroul procurorului orașului, inclusiv unul care a căzut victimă înșelătoriei.
Autoritățile familiarizate cu acest caz spun că frauda a implicat mai multe runde de apeluri de la persoane care s-au dat drept angajați ai lui Crosetto și utilizarea aparentă a inteligenței artificiale pentru a simula în mod convingător vocea lui Crosetto. Persoanelor vizate li s-a spus că Guvernul premierului Giorgia Meloni are nevoie de ajutorul lor pentru a salva jurnaliștii italieni răpiți în Orientul Mijlociu.
„Vocea ministrului a fost reprodusă”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării. „Se cereau bani pentru plata răscumpărării pentru jurnaliștii italieni răpiți în lume. Falsul Crosetto a spus: ‘Nu pot plăti cu banii ministerului, dar veți primi banii înapoi de la Banca Italiei’. A fost o farsă. Nu era adevărat”.
Anchetatorii au declarat că apelurile păreau să provină de la numere de telefon aparținând personalului ministrului Apărării – despre care credeau că au fost clonate.
Au profitat de moment
Escrocii au acționat la doar câteva săptămâni după ce Fuvernul Meloni a negociat un schimb de ostatici foarte mediatizat, în cadrul căruia o tânără jurnalistă italiană, Cecilia Sala, a fost eliberată din faimoasa închisoare Evin din Teheran, în schimbul returnării de către Roma a unui inginer iranian căutat în SUA pentru o schemă care a furnizat tehnologie americană sofisticată pentru drone Gărzilor Revoluționare din Iran.
Crosetto a tras primul semnal de alarmă cu privire la „o înșelătorie gravă în desfășurare” într-o postare pe rețelele de socializare săptămâna trecută, afirmând că dorește să sensibilizeze opinia publică astfel încât „nimeni să nu riște să cadă în capcană”.
Ministrul a declarat că a descoperit pentru prima dată frauda după ce a fost contactat de un antreprenor proeminent pe care nu îl cunoscuse anterior și care transferase o sumă mare într-un cont bancar detaliat de un fals „General Giovanni Montalbano”, după ce vorbise cu o persoană despre care omul de afaceri era convins că era chiar Crosetto.
Crosetto a declarat că a primit ulterior apeluri de la mai mulți alți antreprenori de top care fuseseră contactați de persoane care pretindeau a fi membri ai personalului său, încercând să organizeze salvarea unor jurnaliști italieni din Orientul Mijlociu.
Avertismentul Băncii Italiei
Banca Italiei a avertizat vineri că escrocii utilizează în mod necorespunzător numele și sigla sa pentru a promite că Banca Centrală va rambursa banii pe care antreprenorii bogați i-au investit drept contribuții la falsa schemă de salvare.
„Banca d’Italia nu are nicio legătură cu niciuna dintre aceste cereri”, se arată în declarație, care avertizează oamenii să nu răspundă și să raporteze astfel de propuneri autorităților competente.
Elita oamenilor de afaceri italieni nu este prima care este vizată de escrocherii care profită de persoanele bogate dornice să facă favoruri discrete unui guvern care încearcă să salveze ostatici.
În urmă cu un deceniu, în Franța, peste 150 de șefi de companii, șefi de stat, ambasadori și lideri religioși au fost contactați în cadrul unei escrocherii îndrăznețe, când un bărbat care pretindea că este ministrul francez al Apărării de atunci, Jean-Yves Le Drian, a solicitat milioane de euro pentru operațiuni guvernamentale strict secrete, inclusiv eliberarea jurnaliștilor francezi ținuți ostatici în Siria.
Deși majoritatea au simțit că ceva nu este în regulă, escrocii au reușit să strângă 85 de milioane de dolari, inclusiv aproape 20 de milioane de dolari de la regretatul Aga Khan, liderul musulmanilor ismailiți din lume. Liderul rețelei, Gilbert Chikli, un franco-israelian, a fost condamnat în 2020 la 11 ani de închisoare pentru fraude multiple.
Editor : Marina Constantinoiu