Crin Antonescu a vorbit miercuri seară, în exclusivitate la Digi24, despre discursul lui JD Vance de la Munchen, când s-a referit la alegerile anulate din România și a afirmat că pericolul nu vine din Rusia, ci din interiorul Europei unde „sunt restrânse” anumite libertăți. „Nu sunt de acord cu afirmația domnului Vance adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia”, a spus candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale. „Nu poți să vii să-mi spui că Rusia nu e niciun pericol cu regimul politic pe care îl are, cu acțiunile politice pe care le-a făcut, cu toți adversarii regimului care au tot murit din senin, fără să putem dovedi vreodată că cineva e de vină anume… ghinion, accidente. Deci nu poți să spui că Rusia e în regulă, că e un partener, că poți discuta orice cu ea”, a continuat Crin Antonescu.
„Aș vrea să vă spun că acum doi ani, un an, cu destulă vreme înainte de alegerile din Statele Unite, i-am urmărit cu interes, nu doar pe Donald Trump ca un simpatizant republican, ca să spun așa, mai vechi, ci și pe cei din jurul său – Ted Cruz, Marco Rubio, JD Vance. JD Vance mi-e simpatic. I-am urmărit discursuri care mi-au plăcut, discursuri articulate conservatoare, lucru cu care am rezonat”, a spus Crin Antonescu.
„La Munchen, am fost de acord în ce ne privește, pentru că socot că asta e profitabil, să fiu de acord că democrația noastră, sistemul nostru democratic, s-a arătat fragil. Nu sunt de acord, dacă înțeleg corect nuanța, cu afirmația domnului Vance adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei. Cum să înțeleg asta? Dacă înțeleg că ar trebui să fim mai vigilenți cu propria noastră democrație și mai performanți în instituțiile democratice, o pot accepta. Dacă ni se spune că nu e niciun pericol cu Rusia, ci pericolul este în progresismul din Europa, cu asta nu mai pot fi de acord, deși nu sunt progresist, deși sunt cât se poate de conservator în limite democratice”, a continuat fostul președinte al PNL.
Discursul domnului Vance de la Munchen a fost unul puternic pe fond, curajos, provocator. Nu mă deranjează nimic din aceste trei caracteristici, dar e clar că dacă nu e doar o proclamație, ceea ce mi s-ar părea nepotrivit e doar deschiderea unui dialog.
„Pentru că nu poți să vii să-mi spui că Rusia nu e niciun pericol cu regimul politic pe care îl are, cu acțiunile politice pe care le-a făcut, cu toți adversarii regimului care au tot murit din senin, fără să putem dovedi vreodată că cineva e de vină anume… ghinion, accidente. Deci nu poți să spui că Rusia e în regulă, că e un partener, că poți discuta orice cu ea, și că nu e un pericol pentru noi, dar e un pericol faptul că în interiorul Uniunii Europene sunt atacate, afectate, limitate niște libertăți. Totuși, asta trebuie explicat”, a adăugat Antonescu.
„Se exagerează într-o direcție”
În opinia sa, JD Vance „e un politician remarcabil și tânăr”. De asta vorbesc, repet, ca pe unul care îl simpatizez, cunoscându-i ceva din discursuri din carieră. Am spus că se exagerează într-o direcție. Nu s-a întâmplat în România, ca să fim sinceri, pentru că nimeni nu a avut niște probleme speciale în România cu ceea ce se cheamă cultura Woke, sau cu Cancel Culture, sau cu lucruri care, într-adevăr, în țările din vestul Europei, venite tot din Statele Unite, au existat. Dar, am spus, sunt excese care vor genera contra-reacții și sunt lucruri la un moment dat aberante, vor primi un răspuns. Dar asta nu mă îndeamnă, nu mă face să accept un răspuns la fel de aberant, a subliniat acesta.
Domnul Vance vorbea, deci, despre acest pericol din interiorul Europei și trebuie să vorbim direct. Au existat anumite forme de cenzură, dar nu în România. În România, eu știu foarte bine, pentru că am urmărit de ani de zile, chiar de la Bruxelles, chiar din altă parte, din prima zi a războiului din Ucraina, Zelenski este înjurat mult mai tare decât Putin, se face propagandă pro-rusă directă, și în momentul acesta, de exemplu, nu știu ce libertăți sunt încălcate în România. Eventual libertatea de a te apăra împotriva calomniilor. Pentru că pe televiziuni publice din România se debitează calomnii de dimineață până seara, împotriva președintelui interimar, împotriva ministrului de Externe, împotriva diverșilor candidați, și asta costă 5.000 lei – o amendă, după o procedură complicată la CNA”.
Editor : Liviu Cojan