Profesorul de științe politice, Sergiu Mișcoiu, a vorbit joi la Interviurile Digi24.ro, despre declarațiile lui Donald Trump privind modul în care vede acesta sfârșitul războiului din Ucraina. Din punctul de vedere al profesorului, evoluțiile din ultimele zile sunt foarte îngrijorătoare, iar Trump „rescrie istoria”.
„Sunt șterse câteva decenii de politică americană, care constă în sprijinirea directă și permanentă a partenerilor europeni în numele unei solidarități bazate pe valori comune, care transcend practic secolele și sunt înscrise cumva în ADN-ul civilizational îmbrățișat de Europa și America de Nord. Și toate acestea sunt aruncate la coșul de gunoi al istoriei în favoarea unei maniere extrem de tranzacționale de a vedea relațiile internaționale cu câștiguri pe termen scurt, cu învingători și învinși, cu puncte marcate și, în general, cu atitudinea că cei care sunt mici și slabi trebuie să sufere. Pe de altă parte, cei puternic au capacitatea să dăinuie și mai mult, să devină din nou, puteri hegemonice ale planetei. Eu, nur, extrem de îngrijorătoare, la care nici măcar în cele mai triste previziuni, înainte de alegerea lui Donald Trump, nu ne puteam gândi că putem putate ajunge bun”, a declarat Mișcoiu
Profesorul consideră că declarațiile lui Trump care l-au vizat direct pe Zelenski au scopul de a-l flata pe Putin.
„O declarație prin care vrea să flateze Rusia, înainte de negocieri. Îi face un bine enorm lui Putin, un cadou absolut gratuit. Cred că este o declarație morală a lui Donald Trump. Nu cred că e niciun fel de calcul în spatele ei. Cred că pot exista mai mulți oameni care se întrec în a explica într-o manieră doctă, câte calcule a făcut Trump înainte de a scoate porumbelul pe gură. Eu cred că este o declarație morală și care vine pe un fond, poate fără să facem, nu știu, o psihologie de contor, parcă vine pe fondul unei frustrări personale.”
Întrebat de ce ar dori Donald Trump să-l flateze pe Putin, profesorul a declarat: Pentru că el consideră acum că Rusia trebuie să facă rapid pași în direcția satisfacerii cererilor americane privind încheierea unei păci rapide. Acest lucru nu se poate realiza decât făcând din Putin un șef de stat cu care se poate trata pe plan internațional. Îl face din nou frecventabil. Totuși, trebuie să justifice în continuare de ce se va întâlni cu Putin, de ce lumea revine la negocierile marilor puteri peste capul celor care sunt afectați de aceste negocieri. Și cel mai simplu mod este acela de a-i polișa cumva imaginea lui Vladimir Putin, acesta este adus din nou în prim planul frecventabilității publice internaționale. Iar fără îndoială, acest lucru face parte din strategia americană.
Sergiu Mișcoiu mai consideră că este puțin probabil să revenim la o lume bipolară, dată fiind prezența mai multor puteri extrem de importante pe mapamond, amintind aici China. De altfel, profesorul a punctat că Trump încearcă să-l readucă pe Putin la masa discuțiilor pentru a putea desfășura războiul economic pe care l-a declarat oficial Beijingului, chiar dacă este puțin probabil ca Rusia să renunțe la interesele și schimburile comerciale pe care le are cu China.
Editor : A.R.