Hamas şi Israelul urmează să facă sâmbătă pentru a şaptea oară schimb de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni, în pofida tensiunii apărute după ce mişcarea islamistă palestiniană a predat trupurile celor doi copii ţinuţi ostatici din familia Bibas, fără mama lor.
Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de „crimele oribile” ale celor doi băieţi, Ariel şi Kfir Bibas, care au fost ucişi „cu mâinile goale” în timp ce se aflau în captivitate în Fâşia Gaza, potrivit armatei.
Autorităţile israeliene au anunţat însă că mama lor, Shiri Bibas, nu se afla printre morţii predaţi joi, provocând şoc şi uneori furie în Israel, unde soarta acestei familii a devenit un simbol.
Hamas, care a susţinut că mama şi cei doi copii ai săi au fost ucişi în noiembrie 2023 într-un bombardament israelian, a recunoscut „o posibilă eroare”.
Iar peste noapte, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că a transferat un nou cadavru din Gaza.
„O echipă a CICR a primit un cadavru, care a fost apoi transferat autorităţilor israeliene”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.
Denunţând un „cinism inimaginabil”, Benjamin Netanyhau a promis să acţioneze „cu determinare pentru a o aduce pe Shiri acasă, precum şi pe toţi ostaticii noştri, vii şi morţi” şi să se asigure că Hamas „plăteşte preţul pentru această încălcare crudă şi perversă a acordului de încetare a focului” în vigoare în Gaza.
Încetarea focului a intrat în vigoare la 19 ianuarie, după 15 luni de război devastator în teritoriul palestinian, declanşat de atacul fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.
În acest context, Hamas a confirmat că va elibera sâmbătă, aşa cum era prevăzut, şase ostatici israelieni, potrivit acesteia ultimii captivi în viaţă care trebuiau să se întoarcă în Israel până la 1 martie, când expiră prima fază a acordului de încetare a focului în Gaza.
Clubul prizonierilor palestinieni, ONG-ul însărcinat cu acest caz, a anunţat că 602 prizonieri palestinieni urmau să fie eliberaţi la schimb, inclusiv 50 care fuseseră condamnaţi la închisoare pe viaţă. O sută opt dintre prizonieri urmează să fie expulzaţi din teritoriile palestiniene, a adăugat acesta.
Potrivit Hostage Families Forum, prizonierii care vor fi predaţi de Hamas şi grupurile armate aliate Crucii Roşii din Gaza înainte de a fi transferaţi în Israel sunt Eliya Cohen, Tal Shoham, Omer Shem Tov şi Omer Wenkert, care au fost răpiţi la 7 octombrie, şi Hicham al-Sayed şi Avera Mengistu, care au fost ţinuţi ostatici timp de aproximativ zece ani.
De la începutul armistiţiului, 22 de ostatici israelieni – dintre care trei morţi – au fost predaţi Israelului în schimbul eliberării a peste 1 100 de prizonieri palestinieni. Un total de 33 de ostatici, dintre care opt morţi, urmează să fie schimbaţi pentru 1 900 de palestinieni deţinuţi de Israel până la 1 martie.
Până în prezent, Hamas şi grupurile armate aliate au pus în scenă cu atenţie acest proces, prezentând ostaticii în viaţă pe podiumuri, iar joi, pentru prima sa predare a prizonierilor morţi, patru sicrie pe un podium pe care se afla o caricatură a lui Netanyahu.
Hamas a susţinut că sicriele conţineau rămăşiţele lui Ariel şi Kfir Bibas – în vârstă de patru ani şi, respectiv, opt luni şi jumătate la momentul răpirii lor, la 7 octombrie -, ale mamei lor, Shiri Bibas, şi ale unui octogenar.
Kfir Bibas a fost cel mai tânăr dintre cei 251 de ostatici răpiţi la 7 octombrie, dintre care 67 sunt încă ţinuţi captivi în Gaza, potrivit armatei.
Miercuri, Hamas a declarat că este gata să elibereze toţi ostaticii încă reţinuţi în Gaza „dintr-o dată”, mai degrabă decât în etape succesive, în timpul celei de-a doua faze a acordului, care ar trebui să înceapă la 2 martie.
Dar negocierile indirecte privind această a doua etapă, care ar trebui să pună capăt definitiv războiului, au fost amânate, ambele părţi acuzându-se reciproc de încălcarea armistiţiului.
A treia şi ultima etapă ar trebui să se concentreze pe reconstrucţia Fâşiei Gaza.
Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1 214 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP bazate pe date oficiale şi incluzând ostaticii care au murit sau au fost ucişi în captivitate.
Ofensiva israeliană de represalii a făcut cel puţin 48 319 victime în Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Hamas, pe care ONU le consideră fiabile. Aceasta a provocat un dezastru umanitar în teritoriul asediat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].