Emmanuel Macron i-a primit joi dimineață la Palatul Élysée pe liderii partidelor pentru a discuta despre situația din Ucraina și despre eforturile suplimentare de apărare necesare în fața „amenințării existențiale” reprezentate de Rusia, într-un moment în care Donald Trump se apropie de aceasta și se distanțează de Europa.
Reuniunea, care a început la ora 11.00 cu șeful statului și premierul François Bayrou, a reunit doisprezece lideri ai partidelor sau grupurilor reprezentate în Parlament, precum și președinții sau reprezentanții celor două camere și ai Consiliului Economic și Social, potrivit Palatului Élysée.
„Pentru prima dată, americanii nu sunt cu noi, ci joacă deasupra capetelor noastre”, a declarat primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, la sosirea sa, scrie Boursorama, care preia AFP.
Într-un astfel de context, „trebuie să venim și să demonstrăm o anumită formă de unitate” și „să ne arătăm loialitatea” față de un președinte care este cu siguranță „slăbit pe plan intern”, dar care „trebuie să reprezinte Franța și Europa atunci când merge să vorbească cu președintele american”, a adăugat el.
„Nu cu Trump trebuie să vorbim, ci cu Putin”, a declarat secretarul național al PCF, Fabien Roussel, în contextul în care președintele francez urmează să se deplaseze la Washington la începutul săptămânii viitoare.
Ecologista Marine Tondelier a adăugat: „Europa este acum pe cont propriu, cu spatele la zid, și avem nevoie de un salt european radical înainte. La rândul său, Manuel Bompard (LFI) a cerut să „ieșim dintr-un anumit tip de naivitate”, din „ideea că interesele franceze necesită o aliniere permanentă la interesele americane”.
Scopul întâlnirilor
Șeful statului revine astfel la întâlnirile „format Saint-Denis” inițiate în august 2023 în acest oraș din nordul Parisului pentru a reînnoi practica puterii în consultare cu partidele.
Aceste consultări, privite cu suspiciune de unele partide care vedeau în ele o modalitate de a ocoli Parlamentul, nu au avut decât un succes relativ, ultima dată fiind în martie 2024, când subiectul a fost Ucraina.
Aceasta va fi urmată de o dezbatere fără vot în Parlament la începutul lunii martie privind consecințele contextului geopolitic european pentru Franța.
Executivul a început să pregătească opinia publică pentru necesitatea unui efort de apărare sporit, în timp ce pacea în Ucraina prezentată de Donald Trump ar putea părea o capitulare pentru Kiev.
Noul președinte american intenționează să negocieze pacea direct cu omologul său rus Vladimir Putin, a cărui țară a atacat Ucraina în urmă cu aproape trei ani, pe 24 februarie 2022.
Ocupantul Casei Albe a fost, de asemenea, neobișnuit de abuziv verbal față de omologul său ucrainean, care a cerut un loc la masa negocierilor, numindu-l „dictator” și sugerând că, în acest ritm, în curând nu va mai avea „nicio țară”.
Trupe pe teren
Emmanuel Macron, care s-a întâlnit luni și miercuri de două ori cu partenerii săi europeni – aproape treizeci în total – a subliniat „o convergență foarte puternică în a spune că Rusia constituie o amenințare existențială pentru europeni”.
„Ne dorim o pace durabilă și solidă în Ucraina”, a repetat el din nou miercuri.
La rândul său, premierul François Bayrou a insistat în fața majorității sale că „niciodată din 1945 riscul de război în Europa nu a fost atât de ridicat”.
În acest context, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sophie Primas, a avertizat că „semnalul de alarmă al Europei va implica o creștere a cheltuielilor militare”, care va avea „consecințe asupra finanțelor noastre publice”.
Europenii se tem că Vladimir Putin va fi încurajat să își continue ofensiva în Ucraina și chiar să o extindă în țările vecine, dacă nu este „forțat” în mod clar să facă pace, inclusiv prin desfășurarea de forțe străine de-a lungul liniei de demarcație.
Emmanuel Macron a declarat marți că „Franța nu se pregătește să trimită trupe terestre, beligerante într-un conflict, în prima linie”.
Dar el a evocat și posibilitatea de a „avea, sub mandat ONU, o operațiune de menținere a păcii, care să stea de-a lungul liniei frontului”.
Editor : S.S.