Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi pe reţeaua socială X că se va deplasa luni la Kiev, ziua în care vor fi marcaţi trei ani de la declanşarea invaziei ruse, pentru „a reafirma sprijinul Spaniei pentru democraţia ucraineană şi pentru preşedintele” Volodimir Zelenski.
Acest anunţ survine în ziua în care Zelenski urmează să-l primească, într-un context extrem de tensionat, pe trimisul special al SUA, Keith Kellogg, după ce fusese ţinta unor critici foarte aspre din partea lui Donald Trump, cu numai patru zile înainte de data ce marchează trei ani de la declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, informează AFP, potrivit Agerpres.
La finalul reuniunii de urgenţă cu privire la Ucraina organizată la Paris luni cu lideri europeni, Sanchez a reamintit angajamentul Spaniei de a susţine Ucraina după declanşarea invaziei ruse, însă fără a se declara favorabil discuţiilor despre trimiterea de trupe europene înainte ca războiul să se încheie.
„Este prea devreme deocamdată să se vorbească despre desfăşurarea de trupe în Ucraina. Nu există pace în prezent”, a estimat de asemenea luni ministrul spaniol al afacerilor externe Jose Manuel Albares.
Mai multe ţări europene, conduse în special de Franţa şi Regatul Unit, analizează posibilitatea trimiterii de trupe europene în Ucraina, pentru a garanta respectarea unui eventual armistiţiu.
„A vorbi despre independenţă şi, desigur, despre pace în Ucraina, înseamnă să vorbeşti de asemenea despre securitate în Europa”, a pledat Sanchez.
„Pacea în Ucraina, securitatea europeană, sunt două feţe ale aceleiaşi monede”, a adăugat el.
„Europa trebuie să definească, odată pentru totdeauna, securitatea şi apărarea sa ca un bun public”, a mai declarat Sanchez, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la ambasada Spaniei la Paris.
„Iar dacă acesta este un bun public european, (…) atunci noi va trebui să articulăm mecanismele comune ale Uniunii Europene pentru a putea finanţa şi spori capacitatea noastră de securitate şi de apărare”, a mai declarat premierul spaniol.
Cu câteva ore înainte de vizita emisarului american în Ucraina, Donald Trump a estimat că Moscova are „cărţile în mână” pentru a pune capăt războiului.
Ruşii „au ocupat multe teritorii, prin urmare ei au cărţile în mână”, a subliniat miercuri, în faţa unor jurnalişti, preşedintele american, care înainte de aceasta l-a calificat pe Zelenski drept „dictator”.
Zelenski, a cărui poziţie pare slăbită de apropierea dintre Washington şi Moscova, şi-a exprimat speranţa într-o colaborare „constructivă” cu Kellogg.
Editor : A.R.