Euro s-a apreciat luni şi indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt a crescut, după ce în urma alegerilor de duminică liderul conservator Friedrich Merz ar urma să devină următorul cancelar german, deschizând calea pentru majorarea cheltuielilor, transmite Bloomberg.
Investitorii se aşteaptă ca Guvernul lui Friedrich Merz să atenueze politica fiscală din Germania, adoptând măsuri de stimulare a creşterii economiei, care odată era motorul de creştere al Europei.
Luni dimineaţă, indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt a crescut cu 0,8%, în timp ce indicele MDAX înregistra un avans de 1,6%. Euro s-a apreciat cu 0,7% faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor germane au scăzut uşor, în perspectiva majorării vânzărilor de bonduri, conform Agerpres.
„Este o uşurare că nu ne confruntăm cu incertitudinea de care ne temeam. Cunoştinţele lui Merz în domeniul afacerilor vor fi apreciate de pieţe. Reapar speranţele că lucrurile se vor îmbunătăţi după formarea coaliţiei de guvernare”, a apreciat Frederique Carrier, analist la RBC Wealth Management.
În ultima perioadă indicele DAX, care cuprinde primele 40 de companii germane în funcţie de capitalizarea bursieră, a ajuns aproape de o valoare record, pe fondul speranţelor că noul Guvern va adopta reformele economice necesare stimulării creşterii şi va atenua reglementările stricte privind împrumuturile, cunoscute sub numele de „frâna datoriilor” (debt brake).
„Ne aşteptăm la o stabilitate politică şi la majorarea cheltuielilor fiscale, evoluţii care vor fi salutate de pieţele financiare”, a afirmat Wolf von Rotberg, analist la Bank J. Safra Sarasin.
Indicele EUROSTOXX 50 futures a urcat cu 0.66% iar indicele FTSE al Bursei de la Londra înregistra luni dimineaţă un avans de 0,1%.
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 0,06 dolari, ajungând la 74,37 dolari, în timp ce în SUA cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,13 dolari, ajungând la 70,27 dolari.
Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2024, a confirmat luna trecută Institutul de Statistică (Destatis).
Anul trecut, PIB-ul Germaniei a înregistrat un declin de 0,2%, după o scădere de 0,3% în 2025, iar analiştii se aşteaptă la o nouă contracţie în 2025. Ar fi pentru prima dată de la Reunificare când economia s-ar contracta pentru al treilea an consecutiv.
Fiind o economie orientată spre export, Germania este afectată de cererea globală slabă şi de concurenţa produselor din China. Anul trecut, exporturile au scăzut cu 0,8%, comparativ cu 2023, pe fondul reducerii cererii pentru maşini şi echipamente „made in Germany”.
Editor : M.I.