USR a solicitat ca președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă să vină în Parlament pentru a prezenta raportul asupra organizării şi desfăşurării ultimelor alegeri prezidenţiale, aşa cum prevede legea în vigoare. Reprezentanții partidului au arătat că au trecut trei luni de la alegerile din 24 noiembrie anul trecut şi nici acum nu sunt cunoscute motivele exacte care au dus la anularea alegerilor şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure.
„Dacă vrem să recâștigăm încrederea românilor în funcționarea instituțiilor statului și, implicit, a democrației românești, dacă vrem ca oamenii să aibă convingerea că le este respectat votul și că le este făcută dreptate, trebuie ca legea să fie respectată de toți. Inclusiv de Toni Greblă și AEP, principala instituție cu atribuții în organizarea și desfășurarea alegerilor. Până acum, Marcel Ciolacu și PSD l-au protejat pe Toni Greblă și s-au făcut că nu văd toate derapajele acestui domn care făcea grătare cu extremiștii, în timp ce soția lui îi făcea fățiș campanie lui Călin Georgescu. Asta trebuie să înceteze, iar conducerea AEP trebuie să vină în Parlament să explice tuturor românilor ce s-a întâmplat la scrutinul de acum 3 luni, ce probleme au fost și cum le putem rezolva. Iar, apoi, Marcel Ciolacu să-l trimită acasă pe Toni Greblă, nu are căderea de a mai organiza alegeri în România”, a declarat senatorul USR Ciprian Rus, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Astfel, USR a formulat, luni, solicitări către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, respectiv al Senatului ca AEP să depună și să prezinte Parlamentului, de îndată, raportul asupra organizării și desfășurării alegerilor pentru președintele României. O solicitare similară a fost adresată direct și lui Toni Greblă, șeful AEP.
Depunerea și prezentarea raportului privind ultimele alegeri nu sunt opționale, ci obligatorii în condițiile Legii 208/2015. Aceasta prevede că AEP trebuie să prezinte, în maximum trei luni de la încheierea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, pentru președintele României, pentru Parlamentul European și pentru autoritățile locale un raport asupra organizării și desfășurării alegerilor, care să cuprindă inclusiv referiri la abaterile și neajunsurile constatate.
„Înainte ca românii să fie chemați din nou la urne, trebuie să fie făcută lumină în ceea ce privește ultimele alegeri, cine și cum a interferat în organizarea și desfășurarea acestora și ce instituții ale statului nu și-au făcut treaba, iar responsabilii să fie rapid înlăturați din funcții. Românii au nevoie, în aceste vremuri tulburi, de seriozitate, explicații clare, responsabilități asumate și măsuri ferme”, mai spune sursa citată.
Editor : Ana Petrescu