Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din București, Simin-Aysel Florescu, afirmă că situația privind vaccinarea pentru unele boli rămâne ”sub nivelul optim de acoperire”, iar în aceste condiții riscul de izbucnire a unor epidemii este unul ridicat.
În aceste condiții, medicul a atras atenția că, odată cu perpetuarea situației, numărul celor nevaccinați crește, fie că e vorba despre rujeolă, tuse convulsivă sau alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
”Este foarte simplu: cu cât avem mai puțini oameni vaccinați, cu atât vom avea mai multe focare”, a afirmat Florescu.
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Capitală a explicat că unele dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum e poliomielita, sunt maladii pentru care nu există tratament, cu doar prevenire prin vaccin. O răspândire a acestei boli ar fi ”dramatică” și ”foarte tragică”, a subliniat medicul.
”Culmea, anti-vaxxerii se bazează fix pe imunitatea celor care sunt vaccinați. Ei zic că își țin copiii în comunități care sunt vaccinate, că nu au cum să se îmbolnăvească, chiar dacă sunt nevaccinați. Asta mi se pare un pic de ipocrizie. Adică tu beneficiezi de efectul vaccinării, dar nu vrei să-ți vaccinezi copilul ca să ce? Că îți e frică de ce? Dar în schimb îl protejezi prin ceilalți, deci lucrul ăsta nu este tocmai recomandat”, a afirmat medicul.
Simin Florescu a spus că România urmează ”un trend” care se manifestă la nivel global și a amintit că Organizația Mondială a Sănătății derulează programe care vizează eradicarea unor boli, dar ratele scăzute de vaccinare ”reprezintă niște pași imenși înapoi”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].